Rutten als trainer weg bij PSV - Cocu en Faber nemen het over

Trainer Fred Rutten is vanochtend ingelicht door de PSV-directie. Foto NRC / Bas Czerwinski Trainer Fred Rutten is vanochtend ingelicht door de PSV-directie. Foto NRC / Bas Czerwinski

PSV heeft trainer Fred Rutten ontslagen en Philip Cocu en Ernest Faber aangesteld als hoofdcoaches. Dat is zojuist bevestigd op een persconferentie in het Philips Stadion.

Volgens Tiny Sanders, algemeen directeur bij PSV, gaat het om een interim-oplossing. De beslissing is eenzijdig. Rutten zag het nog wel zitten met het team, aldus Sanders. Over de aanstelling van Cocu zei hij: “Philip heeft dit met grote bedenkingen aanvaard, in het belang van de club.”

Assistent-coach Erik ten Hag verklaarde zich solidair met Rutten en vertrekt eveneens. Ernest Faber verlaat zijn club FC Eindhoven per direct om terug te keren bij PSV, waar hij eerder speler en jeugdtrainer was. De samenstelling van de technische staf voor volgend jaar, zal pas aan het einde van het huidige seizoen definitief vastgesteld worden, zo verklaart de directie.

Positie Rutten niet langer houdbaar

Rutten zou aan het eind van dit seizoen toch al vertrekken aangezien zijn contract dan afloopt. De erbarmelijke resultaten van de afgelopen maand maakten dat zijn positie niet langer houdbaar was. Na het 3-1 verlies gisteren bij NAC, dat net boven de degradatiestreep stond, raakte de club in alarmtoestand.

De bedoeling van PSV was al om Phillip Cocu op de lange termijn tot hoofdcoach te benoemen en volgend jaar jeugdtrainer en assistent te maken van de nieuwe hoofdtrainer. Naar verwachting blijft dit het plan en wordt deze zomer een nieuwe, meer ervaren, eerste man aan te stellen.

Kansloze nederlagen tegen Groningen, Twente en Valencia cruciaal

Na over het algemeen goede, zij het soms wisselvallige, resultaten ging PSV de winterstop in met één punt achterstand op koploper AZ. Vooral de laatste wedstrijd voor de onderbreking van de competitie, waarin directe concurrent Sc Heerenveen met 1-5 werd verskagen, zette de favorietenrol van Ruttens ploeg luister bij.

Maar sinds de hervatting van de Eredivisie op 22 januari werd slechts in drie van de acht wedstrijden gewonnen. Met name de kansloze nederlagen bij FC Groningen (3-0) en vorige week thuis tegen FC Twente (2-6) maakten Ruttens positie zeer onzeker.

Voor Rutten is het zijn tweede ontslag op rij. Eerder werd hij in 2009 binnen een seizoen weggestuurd bij Schalke 04 nadat hij bij FC Twente juist succesvol was geweest met de basis te leggen voor het huidige succes van die club.