‘Rutte en De Jager maken weinig kans om Juncker op te volgen’

Rutte en De Jager tijdens een debat over Griekenland. Foto NRC / Roel Rozenburg

De kans is klein dat premier Rutte of minister De Jager de Luxemburgse premier Juncker opvolgt als voorzitter van de eurogroep van ministers van Financiën. Dat zeggen diverse bronnen die betrokken zijn bij de opvolgingskwestie tegen NRC Handelsblad.

Ze beschouwen Nederland als “politiek instabiel”. Ook neemt het in de eurocrisis “te extreme standpunten” in om als voorzitter te functioneren.

Over de opvolging wordt druk gespeculeerd. De Oostenrijkse minister Maria Fekter zei vorige week dat Jean-Claude Juncker, wiens termijn in juni afloopt, moet worden vervangen door een regeringsleider uit een euroland met een AAA-status. Dat is het hoogste cijfer voor financiële betrouwbaarheid. De kandidaat is bij voorkeur een (ex-) minister van Financiën, met gedegen kennis van zaken.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, herhaalde dat vanmorgen in de Volkskrant.

Vier eurolanden hebben de ‘triple A-status’: Duitsland, Luxemburg, Finland en Nederland.

Wat zijn de belangrijkste kanshebbers om Juncker op te volgen?

Caroline de Gruyter, NRC-correspondent in Brussel, zet vanmiddag in NRC Handelsblad de verschillende kandidaten om Juncker op te volgen op een rijtje. Dit zijn de drie belangrijkste kanshebbers:

1 De Finse premier Jyrki Katainen

Geldt als oud-minister van Financiën als kanshebber. Maar omdat ook Finland zich hard opstelt in de crisis, hebben zuiderlingen moeite met hem.

2 ‘Supermario’ Monti

Velen zien de Italiaanse premier Mario Monti als ideale kandidaat: wijs, kundig, sympathiek. Maar ook diens regering is wankel.

3 Juncker himself

Juncker, premier én Begrotingsminister, zit al sinds 2005 de eurogroep voor, hoewel zijn opvolging al twee jaar speelt en er kritiek is op zijn chaotische werkwijze. Maar hij komt uit een land zonder problemen, is overtuigd Europeaan en weet meer van ‘haute finance’ dan veel van zijn collega’s. Door de crisis is de euro Chefsache geworden. Juncker is met beide petten op een ideale schakel tussen twee machtsniveaus. “Eigenlijk zoeken we een tweede Juncker”, concludeert een Europees functionaris. “Dat is lastig. Ik sluit niet uit dat we weer bij Juncker uitkomen.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad wat de andere kandidaten zijn om Juncker op te volgen. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)