Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Resolutie Europarlement tegen Nederland om PVV-meldpunt

Screenshot van de website 'Meldpunt Midden en Oost-Europeanen'.

De Nederlandse regering wordt opgeroepen om na te gaan of het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen in strijd is met het strafrecht. Dat staat in een uitgelekte ontwerptekst van een resolutie van het Europees Parlement.

In de ontwerptekst staat onder meer dat het Europarlement:

Strongly condemns the website launched by the PVV, as it goes against all fundamental European values of human dignity, freedom, equality the rule of law and respect for human rights, and risks destroying the very basis of the Union, which is pluralism, non-discrimination, tolerance, justice, solidarity and freedom of movement.

Daarnaast doet de resolutie een beroep op de Europese Raad en Nederland om het meldpunt te veroordelen. Lees hier de volledige ontwerptekst.

Later deze week harde resolutie over PVV-meldpunt

Het is wel zeker dat later deze week vanuit Straatsburg een harde resolutie komt over Nederland en het PVV-meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen, schrijft NRC-correspondent Petra de Koning vanmiddag in NRC Handelsblad. Het is een symbolische actie, die alleen het aanzien van Nederland in Europa kan schaden.

De ontwerptekst die er nu is, komt volgens betrokkenen vooral van de Roemeense liberale Europarlementariër Renate Weber – die zich persoonlijk aangevallen voelt door het meldpunt en vindt dat dat verboden zou moeten worden. De Groenen in het Europees Parlement en sommige Nederlandse Europarlementariërs uit andere fracties vinden dat een slecht idee.

‘Je kunt niet zomaar eisen dat de PVV-website op zwart moet’

Europarlementariër Marije Cornelissen van GroenLinks tegenover De Koning:

“Je kunt niet zomaar eisen dat de PVV-website op zwart moet. Je geeft er Wilders meteen een slachtofferrol mee. Dit is koren op zijn molen. Het past ook slecht bij de opvattingen van de Europese liberalen over internetvrijheid.”

De sociaal-democraten, liberalen en Groenen werken vandaag en misschien zelfs de komende dagen nog aan de tekst. Er wordt donderdag over gestemd. De Europese christen-democraten wilden zo’n resolutie eigenlijk niet: zij hadden hun zinnen gezet op een debat over het meldpunt met premier Mark Rutte. Het debat zelf komt er: morgenmiddag in Straatsburg. Maar Rutte zal pas rond de zomer in het Europees Parlement zijn.

Lees vanmiddag op de voorpagina van NRC Handelsblad een achtergrondverhaal van Petra de Koning over de resolutie van het Europees parlement. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)