‘Regeringen bewapenen verzet Syrië’ - maar ‘niet goed genoeg’

Caption: In this Sunday, March 11, 2012 photo, Free Syrian Army fighters celebrate after hearing that their comrades destroyed a Syrian Army tank in Idlib, north Syria. (AP Photo/Rodrigo Abd) Leden van het Vrije Syrische Leger vieren in Idlib dat hun kameraden een tank opgeblazen hebben. Foto AP / Rodrigo Abd

Verschillende landen bewapenen het Vrije Syrische Leger in de strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad. Dat zei een woordvoerder van de oppositiegroep de Syrische Nationale Raad (SNC) vandaag tijdens een bijeenkomst in Istanbul.

Volgens George Sabra van de SNC heeft de organisatie een bureau opgericht dat de aangeleverde wapens doorstuurt naar de gewapende oppositie in Syrië. De woordvoerder wilde niet onthullen welke regeringen de opstandelingen ondersteunen, meldt persbureau Reuters.

‘FSA krijgt niet de juiste wapens’

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants gaat het hier hoogstwaarschijnlijk om Qatar en Saoedi-Arabië, maar of het Vrije Syrische Leger hiermee de strijd kan winnen van de tanks van Assad betwijfelt ze. Roelants:

“Het gaat hier om leveringen van lichte wapens. Maar die kunnen weinig uitrichten tegen tanks van het Syrische leger. De gedeserteerde soldaten hebben daarvoor ook zwaar materieel nodig.”

Dat Qatar en Saoedi-Arabië achter de leveranties zouden kunnen zitten is niet gek, schreef Roelants al eerder in NRC Handelsblad. De twee sunnitische landen zien graag in Syrië een wisseling van de wacht en de aanstelling van een sunnitisch meerderheidsbewind. Vooral omdat dit Iran in het nauw dringt. Roelants:

Syrië is immers in overgrote meerderheid sunnitisch, en de oppositie is een weerspiegeling daarvan. Maar een nieuw bewind in Damascus betekent vooral een terugtrekking van de gevreesde Perzen, bondgenoten van Assad, uit het hart van de Arabische wereld.

‘FSA te zwak, Syrische leger niet sterk genoeg om strijd te beslissen’

De impasse tussen rebellen en regime kan nog wel een tijd aanhouden, oordeelde Roelants vandaag in NRC Handelsblad. Het Vrije Syrische Leger is nog te zwak om het leger te verslaan. Roelants:

“De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn volgens [de] zegslieden tot de conclusie gekomen dat ze ook geen werkelijke bedreiging vormen voor het regime. Het Vrije Syrische Leger overkoepelt een groot aantal licht gewapende brigades van deserteurs en plaatselijke strijders, die de strijd tegen het zwaargewapende regeringsleger onderling niet of nauwelijks coördineren. Hun relatie met de politieke oppositie is slecht. Aan de andere kant is het regeringsleger wel sterk, maar niet sterk genoeg om alle gewapende oppositie tegelijk uit te roeien. Het leger had in Homs weken nodig om de lichtgewapende oppositiestrijders weg te bombarderen, wat leidde tot zware verliezen voor de burgerbevolking. In de tussentijd stak elders verzet weer de kop op. Nu is het leger in het noordwesten in het offensief gegaan. Deze bloedige impasse kan nog lange tijd voortduren.”

De Australische journalisten John Lyon en Ed Giles mochten drie dagen meelopen met het (FSA). Zij voeren een wanhopige en persoonlijke guerillaoorlog tegen de Syrische regeringstroepen, vertelt Lyon. Bekijk hieronder het verslag voor The Australian:

VIDEO: Inside the Free Syrian Army