‘PSV en Fred Rutten alsnog per direct uit elkaar’

Fred Rutten afgelopen donderdag in Valencia waar het Europa League League-duel vrij kansloos met 4-2 verloren ging. Foto AP / Alberto Saiz

Het ogenschijnlijk onafwendbare vertrek van Fred Rutten bij PSV is een voldongen feit. De Eindhovense clubleiding liet zojuist weten dat de 49-jarige hoofdcoach niet langer voor de spelersgroep staat. Dat meldt onder meer Voetbal International. Naar verwachting vult assistent-trainer en clubicoon Phillip Cocu zijn positie tot het eind van dit seizoen in. Om 15.00 uur belegt de club een persconferentie.

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink Het einde van het tijdperk #Rutten is nu echt een feit. #Cocu waarschijnlijk ad-interim opvolger.

Rutten zou aan het eind van dit seizoen toch al vertrekken aangezien zijn contract dan afloopt. De erbarmelijke resultaten van de afgelopen maand maakten dat zijn positie niet langer houdbaar was. Na het 3-1 verlies gisteren bij NAC, dat net boven de degradatiestreep stond, raakte de club in alarmtoestand.

“De crisis is compleet in Eindhoven. Want het is ook een hard gelag voor technisch directeur Marcel Brands, die de selectie heeft samengesteld. Op dit moment is in Eindhoven nog maar één vraag relevant: wie kan deze onvolwassen en onevenwichtige spelersgroep met succes naar het slot van de competitie loodsen?” –sportredacteur Koen Greven, NRC.

Kansloze nederlagen tegen Groningen, Twente en Valencia cruciaal

Na over het algemeen goede, zij het soms wisselvallige, resultaten ging PSV de winterstop in met één punt achterstand op koploper AZ. Vooral de laatste wedstrijd voor de onderbreking van de competitie, waarin directe concurrent Sc Heerenveen met 1-5 werd verskagen, zette de favorietenrol van Ruttens ploeg luister bij.

Maar sinds de hervatting van de Eredivisie op 22 januari werd slechts in drie van de acht wedstrijden gewonnen. Met name de kansloze nederlagen bij FC Groningen (3-0) en vorige week thuis tegen FC Twente (2-6) maakten Ruttens positie zeer onzeker.

“PSV vergat deze zomer te investeren in de defensie en kwam daardoor in topduels steeds in de problemen. De creatieve en talentvolle voorhoede vormde een onsamenhangend geheel met de verdedigers. Rutten bleef vasthouden aan zijn eigen lijn, waardoor de ploeg telkens tegen dezelfde problemen aanliep.”

‘Het liefst afgelopen zomer al afscheid genomen van Rutten’

De directie besloot na die verloren topper in zuinige bewoordingen achter de trainer te blijven staan. Maar het liefst had PSV aan het einde van het vorige seizoen Rutten al zien vertrekken, aldus onze sportverslaggever Koen Greven.

“De coach weigerde afgelopen zomer echter de eer aan zichzelf te houden. PSV verkeerde destijds financieel in zwaar weer; ontslag was eigenlijk geen optie. Rutten kreeg met een gerenoveerde spelersgroep nog een laatste kans. Die kans heeft hij verprutst. Rutten zal bij PSV de geschiedenis ingaan als de trainer die drie jaar op rij als titelfavoriet begon en drie keer zijn elftal uiteen zag vallen. Hij verlaat PSV door de achterdeur en laat een elftal zonder vertrouwen achter. Binnen de spelersgroep zijn geen leiders aanwezig die het heft in handen kunnen nemen.”

In het kielzog van Fred Rutten wordt ook afscheid genomen van assistent Erik Ten Hag. Hij kwam op voorspraak van de hoofdcoach over van FC Twente en zou naar verwachting net als Rutten aan het eind van het seizoen vertrekken.

Geen Koster of Vergoossen als interim, het lijkt wachten op Advocaat

De bedoeling van PSV was al om Phillip Cocu op de lange termijn tot hoofdcoach te benoemen en volgend jaar jeugdtrainer en assistent te maken van de nieuwe hoofdtrainer. Naar verwachting blijft dit het plan en wordt deze zomer een nieuwe, meer ervaren, eerste man aan te stellen.

Dick Advocaat lijkt daarvoor de meest prominente kandidaat maar is nu nog verbonden aan het Russische nationale elftal. Als interim-hoofdcoach in plaats van Cocu werden ook namen van Adri Koster en Sef Vergoossen genoemd, maar met de keuze voor Cocu lijkt gekozen te zijn voor zo min mogelijk onrust binnen de selectie. Louis van Gaal werd ook veelvuldig genoemd en is per direct beschikbaar, maar PSV-directeur Tiny Sanders lijkt de weerstand onder supporters tegen de voormalig Ajax-trainer niet te willen weerstaan.

Voor Rutten is het zijn tweede ontslag op rij. Eerder werd hij in 2009 binnen een seizoen weggestuurd bij Schalke 04 nadat hij bij FC Twente juist succesvol was geweest met de basis te leggen voor het huidige succes van die club.