PSV-fans al lang klaar met trainer: 'Rutten moet oprotten'

De positie van trainer Fred Rutten bij PSV is na de 3-1 nederlaag tegen NAC onhoudbaar geworden. Alles wees erop dat de club vanochtend zijn ontslag voorbereidde.

Ola Toivonen of PSV (L) Eric Verhoeven

Zo’n honderd supporters van PSV en een legertje journalisten stonden vanmorgen bij trainingscomplex De Herdgang om het afscheid van Fred Rutten met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Eén ding was meer dan duidelijk: de aanhang van de Eindhovense voetbalclub was al een tijdje klaar met de hoofdtrainer. „Rutten moet gewoon oprotten”, vatte een supporter de mening over de coach samen. Rutten bleef binnen met de basisspelers en liet de training van de reserves over aan zijn assistent Erik ten Hag.

Hoewel PSV vroeg in de middag nog geen mededelingen wilde doen over positie van Fred Rutten, wees alles erop dat het ontslag ophanden was. Zo meldde Kees Ploegsma, de manager van Rutten, zich rond het middaguur in het stadion. Daarvoor hadden technisch manager Marcel Brands en algemeen directeur Tiny Sanders regulier directieoverleg in het PSV-stadion. Duidelijk was dat de toekomst van PSV en Rutten het enige gespreksonderwerp was.

Brands meldde zich even later in zijn witte Audi op De Herdgang. De technisch directeur was een uur lang op het verblijf voor trainers en spelers, voordat hij zonder iets te zeggen weer vertrok.

Rutten werd gistermiddag, na de nederlaag tegen NAC in Breda, in Eindhoven opgewacht door boze PSV-fans. Sanders en Brands hadden zich kort voordat de spelersbus aankwam al uit de voeten gemaakt. Rutten bleef aanvankelijk in de bus zitten toen Kevin Strootman namens de spelers het woord nam en vertrouwen in zijn coach uitsprak. Zoals Ola Toivonen, Wilfred Bouma en Erik Pieters dat ook al eerder gistermiddag na het duel met NAC in Breda hadden gedaan.

Rutten bleef aanvankelijk in de bus zitten en reageerde niet op geschreeuw van fans die uitleg van hem eisten. Pas na een kwartier kwam de geëmotioneerde coach naar buiten en nam hij vol vuur het woord. In korte maar scherpe bewoordingen schetste Rutten de situatie van een groep die er alles voor over heeft kampioen te worden. „Als ik er niet van overtuigd zou zijn dat dat kan lukken, dan was ik allang weggeweest”, stelde Rutten. Het leverde hem een kortstondig applaus op.

Rutten geloofde tot het laatste moment dat hij de ploeg naar zijn hand kon zetten. Maar vanaf de kant zag de oud-verdediger gisteren in Breda lijdzaam toe hoe PSV opnieuw door knullige fouten ten onder ging tegen het vechtlustige NAC. PSV incasseerde gisteren de 37ste treffer van het seizoen. Rutten eiste net als vorige week na het echec tegen FC Twente alle verantwoordelijkheid op, maar was naar eigen zeggen te emotioneel om iets over zijn positie te kunnen zeggen.

De spelers van PSV hadden niets liever gewild dan hun trainer uit te luiden met een kampioenschap. Maar na de vijfde competitienederlaag van het seizoen werd de positie van Rutten onhoudbaar en is de landstitel nog verder uit zicht geraakt.

Het echec met Rutten is ook een nederlaag voor technisch manager Brands die de selectie heeft samengesteld. Sinds gistermiddag was er nog maar één vraag relevant: wie kan deze onvolwassen en onevenwichtige spelersgroep nog landskampioen maken?

Het liefst had PSV aan het einde van het vorige seizoen Rutten al zien vertrekken, maar de coach weigerde de eer aan zichzelf te houden. PSV verkeerde destijds financieel in zwaar weer; ontslag was eigenlijk geen optie. Rutten kreeg afgelopen zomer met vijf dure, nieuwe spelers een laatste kans.

Die kans heeft hij verprutst. Rutten gaat bij PSV de geschiedenis in als de trainer die drie jaar op rij als titelfavoriet begon en drie keer zijn elftal uiteen zag vallen. Hij verlaat PSV door de achterdeur en laat een elftal zonder vertrouwen achter. Binnen de spelersgroep zijn geen leiders aanwezig die het heft in handen kunnen nemen.

De 33-jarige Bouma weet niet wat hij meemaakt bij de club waarvoor hij in 1994 debuteerde. „Dit is een heel harde klap. Praten heeft geen zin meer. Er worden nu andere dingen van de spelers gevraagd”, zo zei hij gisteren in Breda.

Het gebrek aan persoonlijkheden breekt PSV net als vorig seizoen op. Tien maanden geleden kregen spelers als Orlando Engelaar, Otman Bakkal, Danny Koevermans en Marcus Berg de hoon van de directie en het publiek over zich heen. Het ontbrak PSV aan passie en bezieling. De club nam in 2011 afscheid van de sterspelers Ibrahim Afellay en Balázs Dzsudzsák en investeerde 25 miljoen euro in aankopen als Dries Mertens, Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman, Tim Matavz, Timothy Derijck en Przemyslaw Tyton. PSV oogde weer fris en frivool. Naarmate het seizoen vorderde groeide het geloof in de eerste landstitel sinds 2008. De directie, de trainer en de spelers spraken hun ambities hardop uit.

PSV vergat echter te investeren in de defensie en kwam daardoor in topduels steeds in de problemen. De creatieve en talentvolle voorhoede vormde een onsamenhangend geheel met de verdedigers.

Rutten bleef vasthouden aan zijn eigen lijn, waardoor de ploeg telkens tegen dezelfde problemen aanliep. Vanaf het eerste verloren duel met AZ op de openingsdag van de competitie bleek de achilleshiel achterin te liggen. Gisteren leidde de zwakke verdediging het mogelijk vervroegde einde van Rutten in. Een 1-0 voorsprong werd knullig weggegeven. De coach stond erbij en keek ernaar.