'Paus van de strip' of Moebius, zo werd cartoonist Giraud (1938-2012) genoemd

Picture taken on February 9, 2008 in Poitiers, central France, shows French cartoonist Jean Giraud, aka "Moebius", posing in front of a fresco made from one of his albums. Moebius, the creator of famous cartoon strips Blueberry, died at 73, early on March 10, 2012 in Paris following a long illness, told one of his closest collaborators to AFP. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD AFP

Waar veel tekenaars genoeg hebben aan één tekenstijl, had de zaterdag overleden Franse striptekenaar Jean Giraud (73) er verschillende. Hij publiceerde ze onder diverse pseudoniemen, met als bekendste Moebius, dat hij gebruikte voor zijn invloedrijke sciencefictionstrips.

‘De paus van de strip’ zo werd Giraud ook wel genoemd. Op zijn vijftiende verkocht hij zijn eerste strip aan een tijdschrift. Als leerling werkte hij begin jaren zestig mee aan de western Jerry Spring van Joseph Gillain (beter bekend als tekenaar ‘Jijé’ van Robbedoes). Toen striptijdschrift Pilote hem in 1963 vroeg een eigen westernstrip te tekenen, bedacht Giraud het personage Mike Blueberry. Deze stripreeks rond de luitenant werd een enorm succes . De bedenker van Spider-Man, Stan Lee, begreep toen hij zijn eerste Blueberry las ‘niet dat die [western] door een Europeaan was gemaakt’, aldus Lee in een BBC-documentaire uit 2007. Bovendien was Blueberry mannelijk en seksueel op een manier die je niet terugzag bij de toonaangevende Europese strips van die tijd: Robbedoes, Asterix en Kuifje.

Toch was voor Giraud Pilote, gericht op humoristische strips voor kinderen, al snel een keurslijf. Hij had een hang naar surrealisme, seksualiteit en het onderbewuste en wilde dat ergens kwijt. Begin jaren 70 voegde hij zich bij een groep tekenaars die in 1975 een explosieve, fantastische fase in de strip zouden inluiden door hun sf-strips te bundelen in het nieuwe tijdschrift Metal Hurlant. Drijvende kracht Philippe Druillet gaf Giraud met dat blad een podium waardoor Girauds alter ego Moebius wereldfaam kon verwerven. In Europa, maar ook in de VS en Japan is de invloed van Moebius op de visuele kant van sciencefiction bijna niet te overschatten.

Het hoogtepunt van Giraud’s werk als ‘Moebius’ is wellicht de serie Incal, die vanaf begin jaren tachtig tot stand kwam in samenwerking met scenarist Alexandro Jodorowsky. Luc Besson liet zich bij het maken van The Fifth Element (1997) duidelijk inspireren door deze strips. Ook Blade Runner (1982) van Ridley Scott bevat een hoop ‘Moebius’. Een aantal maal werkte Giraud als ontwerper mee aan films. De bekendste daarvan zijn Alien (1979), Tron (1982) en The Abyss (1989).