Nederlandse shorttrackers veroveren zilver bij de WK

Op de aflossing passeerde Nederland Zuid-Korea pas op de finishlijn.

ROTTERDAM. De Nederlandse shorttrackers hebben gisteren bij de wereldkampioenschappen in Shanghai een zilveren medaille veroverd op de aflossing. Op de finishlijn passeerde het Nederlandse kwartet, bestaande uit Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma en Freek van der Wart, Zuid-Korea. Het goud was voor titelverdediger Canada.

„Ik had het eerst niet door, pas op de videobeelden zag ik het”, zei slotrijder Knegt op schaatsen.nl over de spannende ontknoping. Knegt dwong de tweede plaats persoonlijk af, met slechts drieduizendste van een seconde verschil met Zuid-Korea. Het verschil met wereldkampioen Canada was eveneens klein: vijfhonderdste van een seconde.

Eerder op de dag eindigde Knegt in het individuele toernooi als zesde op de afsluitende 3.000 meter, waarmee hij ook zesde werd in het eindklassement. Zaterdag kwam Knegt bij de 500 meter als vijfde over de finish. Vrijdag was Knegt in de finale van de 1.500 meter als zesde geëindigd. Wereldkampioen werd gisteren de Zuid-Koreaan Yoon-Gy Kwak, die ook de afsluitende 3.000 meter won.

Met zilver op de aflossing en een zesde plaats in het individuele klassement kon Knegt tevreden terugblikken op de WK. Vooraf was een plek bij de top-8 immers de doelstelling van de 22-jarige Fries. Wel vond hij dat de finale van de 500 meter, waar hij met een ronde te gaan ten val kwam, beter had gekund. Al met al een geslaagd seizoen voor Knegt, met als hoogtepunt de EK in Tsjechië eind januari waar hij als eerste Nederlander de Europese titel veroverde. NRC