Nederland krijgt een tik om PVV-meldpunt Polen

Europarlementariërs werken aan de tekst voor een veroordeling van Nederland om het PVV-meldpunt voor Oost-Europeanen. „Je moet niet onderschatten hoe groot de woede hier is.”

Nederland wacht deze week een harde veroordeling van het Europees Parlement over het PVV-meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen. De vraag is alleen nog hoe hard de tekst van de resolutie zal zijn, en welke invalshoek gekozen zal worden.

Het Europees Parlement kan overigens niks doen tegen het meldpunt. De veroordeling is een symbolisch actie, die alleen het aanzien van Nederland in Europa kan schaden.

De ontwerptekst van de resolutie komt volgens betrokkenen vooral van de Roemeense liberale Europarlementariër Renate Weber, die zich persoonlijk aangesproken voelt door het meldpunt en vindt dat het verboden zou moeten worden. De Nederlandse regering wordt opgeroepen na te gaan of het meldpunt strafbaar is.

De Groenen in het Europees Parlement en sommige Nederlandse Europarlementariërs uit andere fracties vinden dat een slecht idee. „Je kunt niet zomaar eisen dat de PVV-website op zwart moet”, zegt parlementariër Marije Cornelissen van GroenLinks. „Je geeft er Wilders een slachtofferrol mee. Het past ook slecht bij de opvattingen van de Europese liberalen over internetvrijheid.”

De Groenen willen dat de nadruk komt te liggen op het vrije verkeer van personen in de EU. Ze willen ook dat duidelijk wordt wat de positie van Nederland nu is: Nederland houdt Roemenië en Bulgarije tegen die voldoen aan alle criteria om bij de vrij-reizenzone Schengen te komen, Nederland wil EU-burgers het recht ontnemen op sociale zekerheid als ze in Nederland drie maanden geen werk hebben. Voor de Groenen is het meldpunt een ‘druppel’ in een ‘fiks gevulde emmer’.

De sociaal-democraten, liberalen en Groenen werken de komende dagen nog aan de tekst van de resolutie. Er wordt donderdag over gestemd. De Europese christen-democraten wilden zo’n resolutie eigenlijk niet: zij hadden hun zinnen gezet op een debat over het meldpunt met premier Rutte. Het debat komt er: morgenmiddag in Straatsburg. Maar Rutte zal pas rond de zomer in het Europees Parlement zijn.

Voor Nederland is het ongekend: een resolutie en een debat waarin Europarlementariërs zo goed als zeker heftig tekeer zullen gaan. „Je moet echt niet onderschatten hoe groot de woede is in het parlement”, zegt een Europese ambtenaar. Vergelijkbare hevige verontwaardiging richtte zich eerder tegen Silvio Berlusconi, in de tijd dat hij premier was van Italië. en de laatste tijd tegen de Hongaarse premier Viktor Orban, die met nieuwe wetten fundamentele waarden van de EU zou aantasten.

De parlementariërs, vooral de Nederlanders, hebben het er moeilijk mee. De meesten willen niet dat de PVV te veel aandacht krijgt. Het idee was dat er over ‘zulke websites in het algemeen’ gepraat zou worden, maar dat is mislukt. Het meldpunt staat op de agenda. Een andere uitweg: extra aandacht voor Rutte. Hij zal weer te horen krijgen dat hij moet zeggen wat hij van het meldpunt vindt.