‘Nederland ambieert voorzitterschap eurogroep niet’

Wolfgang Schäuble in gesprek met Jan Kees de Jager tijdens een eurogroep-ontmoeting over Griekenland. Foto AP / Yves Logghe

Ondanks dat Nederland als land met een triple-A-kredietstatus momenteel hoge ogen gooit, is het kabinet niet van plan te proberen het voorzitterschap van de eurogroep binnen te slepen. “We hebben nooit in Brussel gezegd dat we deze functie ambiëren en dat doen we nog steeds niet.”

In een interview in de Volkskrant geeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble vandaag aan dat volgens hem lidstaten met een triple-A-kredietstatus mogelijk ‘beter gepositioneerd’ zijn om een kandidaat te leveren. “Onderdeel van de baan is immers ervoor te zorgen dat alle landen die regels naleven.” De Oostenrijkse kanselier liet vorige week al eenzelfde geluid horen.

Nederland een van de vier kandidaten

Maar minister van Financiën Jan Kees de Jager zegt dat Nederland de functie ‘nog steeds niet ambieert’. De eurogroep bestaat uit de ministers van financiën van de eurolanden en speelt een grote rol in het beteugelen van de eurocrisis. Veel ingrijpende maatregelen van de afgelopen twee jaar, zoals de noodhulp voor Griekenland, zijn in deze groep voorbereid.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker is nu nog de voorzitter, maar zijn vierde en laatste termijn loopt in juni af. Naast Nederland zijn er momenteel nog maar drie andere eurolanden met een triple-A-kredietstatus: Duitsland, Luxemburg en Finland.

Weerstand en ongewenst

De baas van het Europese noodfonds is een Duitser en daarnaast roept Berlijn veel weerstand op in de rest van de eurozone vanwege zijn dominante economische positie. Een Duitse kandidaat is daarom onwaarschijnlijk. Een kandidaat uit Luxemburg zal het vermoedelijk ook niet worden aangezien dat land niet aan de beurt is nadat Juncker net vier termijnen vol heeft gemaakt.

De Finse premier Jyrki Katainen zou wel worden getipt als kanshebber. De huidige eurocommissaris voor economische zaken Olli Rehn is echter ook een Fin en twee Finnen op zware europosten zou als ongewenst worden beschouwd.

    • Jules Seegers