Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

NAVO: moordpartij beïnvloedt terugtrekking Afghanistan niet

Caption: In this Sunday, March 11, 2012 photo, Afghan Army soldiers stand guard as a crowd gathers outside a military base in Panjwai, Kandahar province south of Kabul, Afghanistan. An Afghan youth recounted on Monday the terrifying scene in his home as a lone U.S. soldier moved stealthily through it during a killing spree, then crouched down and shot his father in the thigh as he stepped out of the bedroom. The soldier, now in U.S. custody, is accused of killing 16 Afghan civilians in their homes in the middle of the night between Saturday and Sunday and then burning some of their corpses. Afghan President Hamid Karzai said nine of those killed were children and three were women.(AP Photo/Allauddin Khan)
Caption: In this Sunday, March 11, 2012 photo, Afghan Army soldiers stand guard as a crowd gathers outside a military base in Panjwai, Kandahar province south of Kabul, Afghanistan. An Afghan youth recounted on Monday the terrifying scene in his home as a lone U.S. soldier moved stealthily through it during a killing spree, then crouched down and shot his father in the thigh as he stepped out of the bedroom. The soldier, now in U.S. custody, is accused of killing 16 Afghan civilians in their homes in the middle of the night between Saturday and Sunday and then burning some of their corpses. Afghan President Hamid Karzai said nine of those killed were children and three were women.(AP Photo/Allauddin Khan) Afghaanse soldaten hebben een militaire basis in Kandahar afgezet om een boze menigte tegen te houden. Foto AP / Allauddin Khan

De Amerikaanse soldaat die verdacht wordt van de moord op zestien burgers in Kandahar, beïnvloedt het tijdschema voor de terugtrekking van NAVO-troepen uit Afghanistan niet.

Dat zei Oana Lungescu, een woordvoerder van de NAVO, vandaag in Berlijn. Zij kondigde een onderzoek aan naar het bloedbad, meldt persbureau AP. Lungescu sprak van een “tragedie”, maar ook een “geïsoleerd incident”. Volgens haar verandert het niets aan de NAVO-missie in Afghanistan.

Grote verontwaardiging in Afghanistan

De Britse premier David Cameron deelde de mening van de NAVO. Hij noemde de dood van de zestien Afghaanse burgers “verschrikkelijk”, maar benadrukte dat de strategie van de NAVO niet omgegooid mag worden. Het bondgenootschap wil in 2014 alle veiligheidstaken aan de Afghaanse autoriteiten overdragen.

Volgens de VS zou de soldaat een zenuwinzinking hebben gehad waarna hij drie huizen in Kandahar binnendrong. President Karzai uitte gisteren zijn woede over wat hij een “moordpartij” noemde, waarna Obama zijn collega belde om zijn excuses voor het incident aan te bieden. Het Afghaanse parlement eiste vanochtend dat de Amerikaanse soldaat in het openbaar terechtgesteld wordt in Afghanistan.

Dood burgers zorgt voor meer spanning tussen VS en Afghanistan

De Talibaan zwoer vanochtend wraak voor de moorden. In een verklaring op hun website liet de beweging weten dat het bloedbad in het district Panjawi werd aangericht door “Amerikaanse wilden met zieke geesten”. Aan de nabestaanden beloofden de Talibaan dat “met de hulp van Allah iedere afzonderlijke martelaar” zal worden gewroken.

De dodelijke schietpartij is een potentiële ramp voor de NAVO, schreef persbureau AFP gisteren, de situatie in Afghanistan is al erg gespannen. Zeker na de rellen tussen 23 februari en 1 maart. Toen gingen honderden Afghanen de straat op om te demonstreren tegen de verbranding van korans bij de Amerikaanse Bagram-legerbasis. Daarbij vielen dertig doden en zo’n tweehonderd gewonden. Zes Amerikaanse soldaten kwamen eveneens om.

‘Koran verbranden is erger dan moord in Afghanistan’

Onze correspondent in Kabul, Bette Damm schreef vanmiddag in NRC Handelsblad, dat de Afghaanse verontwaardiging waarschijnlijk minder grote gevolgen zal hebben dan gevreesd. De paniek van de NAVO en de VS laten wel zien hoe erg de stemming in Afghanistan is verslechterd. Dam:

Maar niet elk incident is van dezelfde orde. Doden wegen minder zwaar dan besmeurde korans. Toen een Amerikaanse pastoor in april vorig jaar een koran wilde verbranden was het mis. Een compound in de Noordelijke stad Mazaar e Sharif werd bestormd en 9 VN-diplomaten kwamen om, twee door onthoofding. De overgrote meerderheid van Afghanen put hoop uit de Koran en richt haar leven in volgens het heilige boek. Het beschimpen van hun geloof leidt elke keer tot grote onrusten. Gruwelijke moorden en mensenrechtenschendingen niet.

Eind vorig jaar leidden schokkende beelden van Amerikanen die over dode Afghanen heen plasten niet tot demonstraties. In datzelfde jaar doodden een zogenaamd Amerikaans ‘kill-team’ voor de sport Afghanen en sneden ze lichaamsdelen af die ze bewaarden als trofee. Een gruwelijk incident waar de Afghanen ook niet de straat voor op gingen.

De moorden laten volgens Dam goed zien dat de Afghanen en Amerikanen vooral “oorlogsmoe” zijn. Dam:

De laatste maanden kwamen tientallen meldingen over Afghaanse soldaten die hun Amerikaanse collega’s doodschoten. Deze moorden zijn de excessen van een patroon van talloze individuele protesten van Afghanen die de Amerikaanse aanwezigheid simpelweg zat zijn, was de conclusie in een NAVO-rapport dat eind vorig jaar uitlekte. De Amerikaanse tijd in Afghanistan in op. Steeds vaker staan Afghanen en Amerikanen recht tegenover elkaar. Niet alleen wordt over en weer geschoten en gedood, ook is er nauwelijks meer vertrouwen in het onderlinge gesprek.