Twee Palestijnen gedood na nieuwe raketbeschietingen op Israël

Bij Israëlische luchtaanvallen op doelen in Gaza vielen vannacht twee doden en raakten 35 Palestijnen, onder wie kinderen, gewond. Foto AFP / Mohammed Abed

Israël heeft vanochtend vroeg opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Palestijnen die vanuit de Gazastrook raketten afschoten naar het zuiden van Israël. De radicale groep Islamitische Jihad zegt dat daarbij twee van zijn strijders zijn omgekomen. Verder raakten zo’n 25 mensen gewond.

De Israëlische aanvallen volgden nadat Palestijnse militanten afgelopen nacht vier Grad-raketten richting zuid-Israël schoten. Twee van de raketten werden door het raketschild Iron Dome onderschept. Een andere raket beschadigde een leeg schoolgebouw, een voertuig en enkele andere gebouwen. De vierde raket richtte geen schade aan.

Scholen in het zuiden van Israël blijven vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag gesloten. Sinds afgelopen vrijdag hebben Palestijnse militanten meer dan honderd raketten vanuit Gaza op het zuiden van het land afgeschoten. Israël reageerde met een reeks luchtaanvallen waarbij tot nu toe achttien Palestijnen, voornamelijk militanten, om het leven kwamen. Zo werd vrijdag Zuhair al-Qaissi geliquideerd, de commandant van de gewapende vleugel van de Volksverzetscomités (PRC).

Hoewel het geweld rond Gaza sinds de Israëlische operatie Cast Lead drie jaar geleden niet zo veel dodelijke slachtoffers eiste als afgelopen weekeinde, verwacht onze correspondente in Israël Leonie van Nierop niet dat de situatie verder zal escaleren:

“Sinds de oorlog in Gaza zijn de raketbeschietingen en luchtaanvallen regelmatig opgelaaid, maar meestal volgde na enkele dagen een afname. Hamas, dat de macht heeft op de Gazastrook, heeft geen baat bij een nieuwe inval van het Israëlische leger omdat dat het einde van hun bewind kan betekenen. Ze hebben de groepen die de raketten nu afschieten echter niet geheel onder controle, en kunnen die ook niet te hard aanpakken omdat ze niet willen overkomen als beschermers van de grenzen van Israël. Aan de Israëlische zijde is de laatste maanden veel gespeculeerd over een nieuwe grondoperatie in Gaza, maar Israël zal niet snel een nieuw offensief beginnen zolang er in het zuiden van Israël geen doden vallen.”

Israël en Palestijnen vragen VN-Veiligheidsraad om veroordeling geweld

Zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit vroegen gisteravond de VN-Veiligheidsraad het geweld te veroordelen. Israël bekritiseerde de “stilte” van de internationale gemeenschap over de raketaanvallen vanuit Gaza en vraagt de Veiligheidsraad de aanvallen “onmiddellijk en ondubbelzinnig” te veroordelen. De Palestijnse VN-missie beschuldigde Israël van “misdaden van agressie tegen het Palestijnse volk” en riep de Veiligheidsraad op Israël te veroordelen, dat volgens de Palestijnen op een “escalatie van dodelijk geweld en terrorisme” uit is.