Legerrechter spreekt arts maagdelijkheidstests vrij

Terwijl iedereen van het bestaan afweet oordeelde een legerrechter gisteren dat het Egyptische leger nooit maagdelijkheidstests bij vrouwen heeft uitgevoerd.

Een militaire rechtbank in Kairo sprak gisteren de Egyptische legerarts vrij die vorig jaar maart vrouwelijke demonstranten onderwierp aan maagdelijkheidstests. De onderzoeken zouden nooit uitgevoerd zijn ondanks dat verschillende generaals en officieren het bestaan eerder toegaven.

De uitspraak van de militaire rechter is koren op de molen van activisten die willen dat het leger zo snel mogelijk de macht uit handen geeft aan een burgerregering. Volgens hen had een burgerrechter en niet een militaire rechter de zaak moeten behandelen.

Eind december oordeelde een Egyptische burgerrechter nog dat er een einde moest komen aan de tests die het leger uitvoert bij vrouwen die in militaire gevangenissen vastzitten. Het hoofd van het militaire rechtsysteem vond de uitspraak „niet van toepassing” omdat formeel de beslissing voor zulke tests nooit was genomen. In mei vorig jaar verdedigde een legerofficier de onderzoeken nog door te stellen dat het belangrijk was te weten of vrouwelijke gevangenen niet waren verkracht.

De zaak kwam in maart in het nieuws toen vrouwelijke betogers die waren aangehouden werden gedwongen de test te ondergaan. Ze werden uitgekleed door soldaten die later toekeken terwijl de arts hen onderzocht. NRC