Kortkolom buitenland

Linkse oud-premier Fico wint in Slowakije

Bratislava. De centrum-rechtse Slowaakse regeringscoalitie heeft gisteren een zware nederlaag geleden bij de parlementsverkiezingen. De linkse oud-premier Robert Fico haalde een absolute meerderheid en keert terug aan de macht. Rechts kwam de afgelopen maanden in opspraak door het ‘Gorilla’-corruptieschandaal. Onder de conservatieve premier Mikolas Dzurinda werden in 2005 en 2006 ambtenaren en politici omgekocht door een zakenman. In oktober 2011 viel de rechtse regering vanwege een conflict over noodsteun aan Griekenland. Fico geldt als voorstander van de euro. Hij heeft na de uitslag van gisteren geen steun nodig van nationalistische partijen, zoals in zijn eerdere regeerperiode tussen 2006 en 2010. (Reuters)

Aantal demonstranten in Moskou neemt af

Moskou. Zo’n 25.000 Russen hebben zaterdag in Moskou gedemonstreerd tegen Vladimir Poetin, die op 4 maart voor de derde keer tot president van Rusland is gekozen. Vergeleken met de drie eerdere grote demonstraties was het aantal betogers aanmerkelijk minder, wat er op zou kunnen wijzen dat de protestbeweging aan het verdampen is. De organisatoren van de demonstraties hebben nu een pauze aangekondigd en willen op 1 mei, enkele dagen voor Poetins inauguratie, met een miljoen betogers de straat op gaan. De autoriteiten overwegen de wet op demonstraties aan te passen, omdat de protesten het verkeer ontregelen. (NRC)

Kenia vermoedt hand Al-Shabaab in aanslag

Nairobi. Ten minste zes mensen zijn gedood en veertig verwond bij een aanval met granaten op een druk busstation in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Drie granaten werden zaterdagavond uit een langsrijdende auto geworpen bij de uitgang van het station. De Keniaanse politie vermoed dat Al-Shabaab achter de actie zit, al heeft de Somalische terreurorganisatie de aanslag niet opgeëist. In oktober vorig jaar viel een dode en raakten twintig mensen gewond bij een soortgelijke granaataanval. Dit was een week nadat het Keniaanse leger buurland Somalië was binnengevallen. Al-Shabaab heeft meerdere malen gedreigd met vergeldingsacties vanwege de invasie. (BBC, Reuters)

Zelfmoordaanslag en wraakacties in Nigeria

Jos. Bij een zelfmoordaanslag op een kerk en daarop volgende wraakacties van christelijke jongeren zijn minstens tien doden gevallen in de centraal gelegen Nigeriaanse stad Jos. Berichten over het precieze aantal slachtoffers lopen uiteen. Een zelfmoordterrorist blies zijn auto op bij het hek van de kerk terwijl de mis aan de gang was. Het dak is zwaar beschadigd door de explosie en een deel van het hek rond de kerk is verwoest. Uit wraak staken christelijke jongeren huizen van moslims in brand, waarbij minstens zeven mensen omkwamen. Nog niemand heeft de bomaanslag opgeëist. De radicaal islamitische sekte Boko Haram pleegde afgelopen maanden meerdere aanslagen op kerken. (AP, Reuters, BBC)

Santorum wint Kansas in voorverkiezingen

Washington. Rick Santorum heeft zaterdag met een ruime marge de kiesronde in Kansas gewonnen in de race om de Republikeinse presidentsnominatie. Santorum, die 51 procent van de stemmen kreeg, hoopt dat de overwinning doorwerkt in Alabama en Mississippi, waar morgen voorverkiezingen zijn. Net als Kansas zijn het conservatieve staten waar Santorums verzet tegen abortus en het homohuwelijk goed valt. Mitt Romney, favoriet voor de nominatie, werd tweede in Kansas met 21 procent en won de voorverkiezingen in een aantal overzeese gebieden. (AP)