Kortkolom binnenland

Damschreeuwer uit voorzorg weer in cel

Amsterdam. Gennaro P., de man die bekend staat als de Damschreeuwer, is gisteravond opnieuw opgepakt. Dat gebeurde op de stoep van het Concertgebouw in Amsterdam waar later koningin Beatrix zou arriveren voor een jubileumconcert. Dat heeft de politie vandaag meegedeeld. P. maakte een verwarde indruk. Hij werd herkend door beveiligers van het Concertgebouw, die de politie inschakelden, „gezien de historie van de man, zijn gedrag en het koninklijk bezoek”. Later op de avond is P. vrijgelaten. Hij werd vrijdag nog in hoger beroep veroordeeld tot acht maanden cel voor het incident op de Dam, twee jaar geleden, waarbij tijdens de paniek die na zijn schreeuw ontstond 87 mensen licht- tot zwaargewond raakten. (Novum)

Drentse historische boerderijen afgebrand

Aa en Hunze. In de Drentse gemeente Aa en Hunze zijn vannacht twee historische boerderijen afgebrand. De panden gingen kort na elkaar in vlammen op, meldde de gemeente vandaag. Er zijn geen gewonden gevallen. De branden vonden plaats in de buurdorpen Gieten en Rolde. Beide boerderijen moeten als verloren worden beschouwd. Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk. De politie houdt rekening met brandstichting. Er is een onderzoek ingesteld. (Novum)

Verkeer kan weer onder verzakt viaduct Utrecht

Utrecht. Verkeer kan vandaag weer onder het vrijdag bij werkzaamheden verzakte spoorviaduct in aanbouw in Utrecht door. Bij het viaduct zijn extra balken geplaatst. Dat meldde spoorbeheerder Prorail. Het spoorviaduct verzakte vrijdagochtend bij het storten van beton. Voetgangers en ander verkeer mochten vervolgens niet meer onder het viaduct door. Waardoor de constructie het heeft begeven, is nog onduidelijk. De werkzaamheden aan het viaduct houden verband met een uitbreiding van vier naar acht sporen. (Novum)

Graf gemiddeld ruim zes procent duurder

Rotterdam. Gemeenten hebben hun grafrechten dit jaar gemiddeld 6,27 procent verhoogd. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Dela. Uitschieter is de gemeente Winsum, waar een graf bijna 113 procent duurder werd. Voor het onderzoek zijn de kosten bekeken van een enkel graf dat twintig jaar wordt aangehouden. Drie gemeenten verlaagden het tarief. Graven zijn het duurst in Groningen: 6.869 euro voor een graf voor dertig jaar. Littenseradeel rekent het goedkoopste tarief: 456 euro voor een graf voor twintig jaar. (Novum)