Kort nieuws Economie

Luchtvaartindustrie vreest heffing CO2

Rotterdam. De EU-plannen om verplichte heffing in te voeren op CO2-verbruik in het Europese luchtruim kunnen verlies van tweeduizend banen en miljarden dollars schade tot gevolg hebben. Dat stelt vliegtuigfabrikant Airbus samen met zes grote Europese luchtvaartmaatschappijen maandag in The Financial Times. De partijen zien de invoering van de emissiehandel, waarbij maatschappijen rechten moeten kopen voor de kooldioxide die ze uitstoten in het Europese luchtruim, als een bedreiging voor de concurrentiepositie van Europa. (NRC)

Imtech neemt belang in Turkse concurrent

Amsterdam. Technisch dienstverlener Imtech neemt 80 procent over van de Turkse branchegenoot AE Arma-Elektropanc. De overige 20 procent zal op termijn worden gekocht. Imtech meldde maandag dat de initiële overnameprijs circa vijf keer de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen bedraagt De overname wordt in contanten betaald. De Turkse dienstverlener heeft een jaaromzet van ongeveer 90 miljoen euro. (Dow Jones)

VEH wil ook hypotheek voor flexwerkers

Amsterdam. Mensen met een tijdelijk contract en goede kansen op de arbeidsmarkt, moeten makkelijker een hypotheek kunnen krijgen. Dat stelt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis (VEH). De consumentenorganisatie wil dat de banken voortaan kijken naar werkzekerheid in plaats van baanzekerheid. Nu is een vaste baan nog vaak voorwaarde voor een hypotheek. In 2011 kregen slechts tweeduizend mensen een vast arbeidscontract. (Novum)