Het kan niet op voor Volkswagen - recordcijfers op alle vlakken

Volkswagen Tiguan's sluiten aan in de rij in de fabriek in Wolfsburg. Foto Reuters / Fabian Bimmer

Nog nooit verkocht Volkswagen zoveel auto’s voor zoveel geld en met zoveel winst als in 2011. Het Duitse autoconcern maakte vandaag recordcijfers bekend over het afgelopen boekjaar.

De cijfers van verkoop, omzet en winst waren nooit hoger voor het merk dat verder onder meer Audi, Skoda, Seat, Bentley, Lamborghini en Bugatti huisvest. De operationele winst verdubbelde ten opzichte van 2010 en steeg tot 11,3 miljard euro. Ook de omzet groeide aanzienlijk en kwam uit op 159,3 miljard; een stijging van 25 procent, zo maakte het bedrijf vandaag bekend.

Alleen General Motors nog groter dan VW

De autoverkopen van de diverse merken onder VW kwamen voor het eerst in de geschiedenis uit boven de 8 miljoen exemplaren. Met een groei van een kleine 15 procent zag Volkswagen in totaal 8,3 miljoen auto’s de fabriek uitrijden terwijl dat er 7,2 waren in 2010.

En de honger blijkt nog niet gestild. Bij de presentatie van de fraaie cijfers, vooral te danken aan groeiende markten in de BRIC-landen, werd duidelijk gemaakt dat Volkswagen in 2018 wereldwijd marktleider wil zijn. Dankzij de nieuwe cijfers is het Duitse concern het op één na grootste autobedrijf ter wereld. Toyota is naar plek drie verdrongen, alleen het Amerikaanse General Motors (GM) staat nog in de weg naar wereldwijde dominantie.

Winst laatste kwartaal met bijna een derde afgenomen

Smet op de goed nieuwsshow van VW is dat het de winst flink zag dalen in het afsluitende kwartaal van 2011. Over oktober-december werd een winst geboekt van 2,16 miljard euro, maar in dezelfde periode een jaar eerder was dat nog 3,2 miljard. Doel voor 2012 is voorlopig dan ook de jaarwinst van 11,3 miljard euro te handhaven.