Handtekening van de dictator

TO GO WITH AFP STORY BY REAGAN MASHAVAVE Model present on January 27, 2012 clothes bearing Zimbabwean President Robert Mugabe's signature in Harare. From Marxist revolutionary to Africa's oldest leader to fashion icon. That's how a group of young Zimbabwean designers see Mugabe, whose signature they have splashed across a new clothing line. Under the brand House of Gushungo -- Mugabe's clan name -- the 88-year-old president's signature is splayed in silver studs across caps, t-shirts coffee mugs and berets. Some items show his birth year, 1924, in Roman numerals. AFP PHOTO / JEKESAI NJIKISANA AFP

Tien tot dertig dollar. Dat is de prijs die je betaalt voor een T-shirt uit de nieuwe kledinglijn van modemerk Yedu Nesu. De handtekening op de shirts is van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, wereldwijd bekend als dictator.

De kledinglijn is sinds kort verkrijgbaar onder de naam House of Gushungo, Mugabes clannaam. „Hij is een revolutionair, een cultureel icoon. We dachten: waarom zouden we hem niet eren?”, zegt Justin Matenda (28), de directeur van het Zimbabwaanse modelabel Yedu Nesu tegen persbureau AFP. „Ik ben er trots op om geassocieerd te worden met onze president en met zijn ideologie. Mugabe maakt me tot wie ik nu ben.”

Volgens Matenda is de kledinglijn geen politieke actie. De Zimbabwaanse mensenrechtenactivist Blessing Vava ziet dat anders. Hij denkt dat de kledinglijn onderdeel is van de verkiezingscampagne van Mugabes partij Zanu-PF.

Mugabe heeft toestemming gegeven zijn handtekening te gebruiken. Volgens de Yedu Nesu-directeur zei de president dat zijn handtekening toebehoort aan zijn volk. Hij vertelde ook dat Mugabe er geen royalty’s voor ontvangt.

De kledinglijn bestaat uit jasjes, schoenen, pakken en horloges met Mugabes handtekening. Op sommige items staat ook de geboortedatum van de 88-jarige president.

Of de Zimbabwanen de kleding gaan kopen, is nog maar de vraag. Al was het alleen al om financiële redenen. Volgens de Wereldbank moet driekwart van de bevolking rondkomen van zo’n drie dollar per dag. AFP