Gezocht: coach die ploeg vertrouwen kan geven

PSV blameerde zich gisteren opnieuw, nu in het duel met NAC. Daardoor lijkt een vervroegd vertrek van trainer Fred Rutten zeer dichtbij.

Redacteur Voetbal

Breda. De spelers van PSV hadden niets liever gewild dan hun trainer afscheid te laten nemen met een kampioenschap. Maar gisteren ging PSV bij NAC opnieuw onderuit (3-1), waardoor de positie van Fred Rutten onhoudbaar is geworden en de landstitel nog verder uit zicht is geraakt. De crisis is compleet in Eindhoven. Want het is ook een hard gelag voor technisch directeur Marcel Brands, die de selectie heeft samengesteld. Op dit moment is in Eindhoven nog maar één vraag relevant: wie kan deze onvolwassen en onevenwichtige spelersgroep met succes naar het slot van de competitie loodsen?

Het was aandoenlijk om te zien dat de spelers van PSV het gisteren in de catacomben van het Rat Verlegh Stadion opnamen voor hun coach. „Ik heb de afgelopen jaren veel van hem geleerd. Van mij hoeft hij niet weg”, sprak Erik Pieters. „Als ploeg staan we nog achter Rutten. Het is niet de fout van de trainer. Wij hebben nog vertrouwen in hem”, stelde aanvoerder Ola Toivonen. En routinier Wilfred Bouma vond dat de spelersgroep de coach heeft laten vallen. „We hebben de trainer absoluut niet geholpen”, zuchtte Bouma.

Rutten stoof na de vijfde competitienederlaag van PSV de spelerstunnel in. Een zee van flitsen verlichtte de onthutste trainer. Tot het laatste moment had de coach erin geloofd dat hij de ploeg naar zijn hand kon zetten. Maar vanaf de kant had de oud-verdediger lijdzaam toegezien hoe PSV opnieuw door knullige fouten ten onder was gegaan tegen het vechtlustige NAC. PSV incasseerde gisteren de 37ste treffer van het seizoen. Rutten eiste net als vorige week na het echec tegen FC Twente alle verantwoordelijkheid op, maar was naar eigen zeggen te emotioneel om iets over zijn positie te kunnen zeggen.

De spelersbus van PSV werd op het trainingscomplex De Herdgang opgewacht door circa honderd boze supporters. Bij een groot deel van de aanhang had Rutten allang zijn krediet verspeeld. De coach stond de fans kort te woord en verdween naar het verblijf voor de trainers en spelers. De directie van PSV wilde gisteren nog geen beslissing nemen over Rutten. „We hebben morgen het gebruikelijke wekelijkse directieoverleg”, luidde de verklaring van Brands.

De clubleiding rest echter niets anders dan nu al afscheid te nemen van de trainer, die eerder niet geschikt was bevonden voor de langere termijn. Het liefst had PSV aan het einde van het vorige seizoen Rutten al zien vertrekken, maar de coach weigerde de eer aan zichzelf te houden. PSV verkeerde destijds financieel in zwaar weer; ontslag was eigenlijk geen optie. Rutten kreeg met een gerenoveerde spelersgroep nog een laatste kans.

Die kans heeft hij verprutst. Rutten zal bij PSV de geschiedenis ingaan als de trainer die drie jaar op rij als titelfavoriet begon en drie keer zijn elftal uiteen zag vallen. Rutten verlaat PSV door de achterdeur en laat een elftal zonder vertrouwen achter. Binnen de spelersgroep zijn geen leiders aanwezig die het heft in handen kunnen nemen. De 33-jarige Bouma weet niet wat hij meemaakt bij de club waarvoor hij in 1994 debuteerde. „Dit is een heel harde klap. Praten heeft geen zin meer. Er worden nu andere dingen van de spelers gevraagd.”

Het gebrek aan persoonlijkheden breekt PSV net als vorig jaar op. Tien maanden geleden kregen spelers als Orlando Engelaar, Otman Bakkal, Danny Koevermans en Marcus Berg de hoon van de directie en het publiek over zich heen. Het ontbrak PSV aan passie en bezieling. De club nam in 2011 afscheid van de sterspelers Ibrahim Afellay en Balázs Dzsudzsák en investeerde 25 miljoen euro in aankopen als Dries Mertens, Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman, Tim Matavz, Timothy Derijck en Przemyslaw Tyton. PSV oogde weer fris en frivool. Naarmate het seizoen vorderde groeide het geloof in een eerste landstitel sinds 2008. De directie, de trainer en de spelers spraken hun ambities in goede tijden hardop uit.

PSV vergat echter te investeren in de defensie en kwam daardoor in topduels steeds in de problemen. De creatieve en talentvolle voorhoede vormde een onsamenhangend geheel met de verdedigers. Rutten bleef vasthouden aan zijn eigen lijn, waardoor de ploeg telkens tegen dezelfde problemen aanliep. Vanaf het eerste verloren duel met AZ op de openingsdag van de competitie bleek de achilleshiel achterin te liggen. Gisteren leidde de zwakke verdediging het mogelijk vervroegde einde van Rutten in. Een 1-0 voorsprong werd knullig weggegeven. De coach stond erbij en keek ernaar.

    • Koen Greven