Espresso met Bashar al-Assad

De speciaal VN-gezant voor Syrië Kofi Annan heeft afgelopen weekend twee rondes van gesprekken met Bashar al-Assad gehouden in Damascus. ‘Bij het eerste gesprek viel ik in slaap,’ zegt de Syrische president.

Foto AP / Muzaffar Salman

Hulp

De speciaal VN-gezant voor Syrië Kofi Annan heeft afgelopen weekend twee rondes van gesprekken met Bashar al-Assad gehouden in Damascus. ‘Bij het eerste gesprek viel ik in slaap,’ zegt de Syrische president. ‘Die grijze neger begon over humanitaire hulp voor terroristen en geweld dat moest stoppen.’ Als het goed is, heeft Annan ook gesproken over het begin van een politieke dialoog. ‘Daar herinner ik me niets van,’ zegt Assad. ‘Ik denk dat ik toen al lang en breed sliep.’ Wat vindt hij van een politieke dialoog? ‘Absurdistisch,’ antwoordt de Syrische president. ‘Moet ik dan met mezelf gaan praten? Of moet ik mezelf opbellen en ellenlange voicemails gaan inspreken?’ Assad neemt een slokje espresso en schudt dan zijn hoofd. ‘De mensen denken al dat ik gek ben.’

Het Syrische staatspersbureau spreekt van een ‘positieve ambiance’ waarin het eerste gesprek heeft plaatsgevonden. ‘Het schijnt dat ik praat in mijn slaap,’ zegt Assad. Wat zegt hij dan? ‘Alleen maar lieve dingen,’ antwoordt de Syrische president. ‘Bloemen en vlinders en democratie en vrijheid van meningsuiting.’ Hoe is het tweede gesprek verlopen? ‘Kofi Annan begon weer over het stoppen van het geweld,’ zegt Assad. ‘En toen heb ik hem gezegd dat hij niet moet denken dat hij Morgan Freeman is.’ En toen? ‘Toen hebben we anderhalf uur over Amistad gesproken en over het vreselijke lot van vele Afrikanen.’ De Syrische president drinkt zijn espresso op. ‘Maar daarna ben ik in slaap gevallen,’ zegt hij. ‘Niets is vermoeiender dan een dialoog.’