Egypte bemiddelt in nieuw conflict Gaza en Israël

Caption: Palestinians carry the body of Faiza al-Hasoma, 30, killed in an Israeli air strike during her funeral in Beit Lahiya, northern Gaza Strip, Monday, March 12, 2012. The cross-border violence, touched off by Israel's killing of a top militant leader on Friday, has been the worst exchange of fire between Israel and the Hamas-ruled territory in months. (AP photo/Hatem Moussa)
Caption: Palestinians carry the body of Faiza al-Hasoma, 30, killed in an Israeli air strike during her funeral in Beit Lahiya, northern Gaza Strip, Monday, March 12, 2012. The cross-border violence, touched off by Israel's killing of a top militant leader on Friday, has been the worst exchange of fire between Israel and the Hamas-ruled territory in months. (AP photo/Hatem Moussa) Palestijnen dragen het lichaam van de dertigjarige Faiza al-Hasoma die vandaag gedood werd bij een Israëlische luchtaanval. Foto AP / Hatem Moussa

Egypte bemiddelt tussen Israël en Palestijnen die vanuit de Gazastrook raketten afschieten naar het zuiden van Israël. Egyptische diplomaten willen voor morgen een akkoord voor een staakt-het-vuren rond hebben.

Dat meldt de Israëlische krant Ha’aretz. Egyptische veiligheidsfunctionarissen zouden, volgens de Israëlische minister Moshe Ya’alon, op verzoek van Hamas proberen een escalatie van het conflict te voorkomen. Ya’alon: “wij onderhandelen niet met Hamas”.

Persbureau Reuters meldt op gezag van een Palestijnse regeringsfunctionaris dat de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren al afgerond zijn en vanaf middernacht ingaat.

Sinds vrijdag luchtaanvallen op zuiden Israël

Sinds afgelopen vrijdag hebben Palestijnse militanten meer dan honderd raketten vanuit Gaza op het zuiden van het land afgeschoten. Israël reageerde met een reeks luchtaanvallen waarbij tot nu toe meer dan twintig Palestijnen, voornamelijk militanten maar ook vijf burgers, om het leven kwamen. Zo werd vrijdag Zuhair al-Qaissi geliquideerd, de commandant van de gewapende vleugel van de Volksverzetscomités (PRC).

Ook vandaag voerden Israëlische gevechtsvliegtuigen aanvallen uit op de Gazastrook. Vanochtend raakten drie Israëliers gewond bij een raketaanval.

‘Waarschijnlijk geen escalatie conflict, geen van de kampen heeft daar baat bij’

Zowel de Verenigde Staten als de Verenigde Naties veroordeelden het geweld in het gebied en riepen beide kampen op het geweld te staken. De Arabische Liga riep zelfs de VN op tot een interventie. Vanochtend liet onze correspondente in Israël Leonie van Nierop weten dat zij niet verwacht dat de situatie verder zal escaleren. Van Nierop:

“Sinds de oorlog in Gaza zijn de raketbeschietingen en luchtaanvallen regelmatig opgelaaid, maar meestal volgde na enkele dagen een afname. Hamas, dat de macht heeft op de Gazastrook, heeft geen baat bij een nieuwe inval van het Israëlische leger omdat dat het einde van hun bewind kan betekenen. Ze hebben de groepen die de raketten nu afschieten echter niet geheel onder controle, en kunnen die ook niet te hard aanpakken omdat ze niet willen overkomen als beschermers van de grenzen van Israël. Aan de Israëlische zijde is de laatste maanden veel gespeculeerd over een nieuwe grondoperatie in Gaza, maar Israël zal niet snel een nieuw offensief beginnen zolang er in het zuiden van Israël geen doden vallen.”