Eerste procesdag zedenzaak: Robert M. wil verklaring afleggen

Kinderdagverblijf 't Hofnarretje werd geregeld beklad toen bekend werd dat werknemer Robert M. kinderen had misbruikt. Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer

De rechtbank van Amsterdam buigt zich vanmiddag over een verzoek van Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, om een verklaring te mogen afleggen. Het verhaal van M. zou tien tot vijftien minuten in beslag nemen. De rechters moeten ook beslissen of het toegekende spreekrecht voor ouders van slachtoffers gehandhaafd blijft.

Advocaat van M. Tjalling van der Goot laat weten dat het een uitdrukkelijke wens van zijn cliënt is om het woord te voeren. Hij wil een verklaring afleggen, iets wat tijdens eerdere, procedurele zittingen niet mogelijk was, meldt persbureau Novum vanmiddag. Het Openbaar Ministerie is ertegen dat M. het woord neemt. “De wet kent het recht op het laatste woord, niet een recht op een eerste woord.”

Robert M. maakte vanochtend tijdens de zitting “een kwieke, alerte indruk”, zo melden onze verslaggevers Merel Thie en Yasmina Aboutaleb vanuit de rechtbank in Amsterdam:

“Hij schrijft mee als de rechter aan het woord is en buigt zich geregeld naar zijn advocaat Tjalling van der Goot met een gefluisterde opmerking of vraag. Net als bij alle voorgaande zittingen draagt hij een zwart vest met een dun rood streepje. M. maakt op geen enkele manier oogcontact met zijn echtgenoot.”

Rechtbank doet vanmiddag ook uitspraak over spreekrecht ouders

Zoals verwacht kwam ook de kwestie aan de orde of de ouders van de jonge slachtoffers van M. het woord mogen voeren. De rechtbank kende hun dat recht in december toe. Vorige week bepaalde de Hoge Raad dat dit niet zomaar mag. Uitbreiding van het spreekrecht is een taak van de wetgever. Een wetsvoorstel dat dit regelt lijkt weliswaar op brede steun te kunnen rekenen van de Tweede Kamer, maar moet nog worden behandeld.

Het OM en de advocaten van de ouders vinden dat het toegekende spreekrecht moet blijven. Het spreekrecht dat door de Hoge Raad werd afgeschoten betrof een vriendin van een overleden slachtoffer. In de zaak tegen M. gaat het om ouders, die hun nog levende, maar onmondige kinderen vertegenwoordigen.

Als de rechters daarin meegaan, zouden ouders die dat willen ongeveer een kwartier het woord kunnen voeren. Zien de rechters geen mogelijkheid om het spreekrecht te handhaven, dan wil justitie de ouders als getuigen laten horen. De rechtbank doet vanaf twee uur uitspraak over beide verzoeken.

‘Materiaal Robert M. verdwijnt nooit van internet’

De foto’s en video’s die Robert M. maakte van het misbruik dat hij pleegde met zijn jonge slachtoffers zullen nooit van internet verdwijnen, meldde het OM vanmiddag. Op de computers van M. werden in totaal bijna 47 duizend foto’s en 3700 video-opnamen aangetroffen. Het gaat hierbij deels om materiaal van het misbruik dat hij zelf pleegde, deels om materiaal dat hij van anderen kreeg. Omdat hij het materiaal verspreidde, via afgeschermde netwerken, is nu niet bekend in wiens handen de beelden allemaal zijn.

Justitie vertoonde in de rechtbank een presentatie waarin het digitale deel van het onderzoek naar M. werd toegelicht. Daaruit bleek de uiterst complexe en grondige manier waarop M. op zijn computer bestanden beveiligde en waarop hij met anderen over kinderporno en seks met kinderen communiceerde. “Dat kostte hem veel kennis, tijd en geld.” In de loop van het politieonderzoek verstrekte Robert M. de wachtwoorden van de verschillende beveiligingslagen van zijn computers en bestanden.

Bekijk hieronder een NOS-video die de belangrijkste zaken van de eerste procesdag tot nu toe samenvat:

Lees ook een achtergrondartikel met vier vragen en antwoorden over hoe het proces tegen Robert M. gevoerd wordt.