'Een vijfkamper, dat is de ultieme atleet'

Naam: Kelvin Hilgeholt

Leeftijd: 27 jaar

Sport: Moderne vijfkamp

Prestaties: 23ste op WK in Londen (2009), zeventiende op EK in Leipzig (2010)

Dit weekend doe je mee aan de wereldbekerwedstrijd in Rio de Janeiro. Met welk doel sta je daar aan de start?

„In de finale komen. We zijn afgelopen weekend in Amerika begonnen aan het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen. Het is een ingewikkelde procedure, maar het komt er op neer dat ik in juni in de top zeven van de geschoonde wereldranglijst moet staan om naar de Spelen in Londen te mogen. Daarvoor zal ik in de komende wereldbekerwedstrijden en het WK in Rome een aantal goede resultaten moeten neerzetten.”

Hoe groot is de kans op de Spelen?

„Dat is moeilijk te zeggen, omdat het deelnemersveld in de vijfkamp ontzettend dicht bij elkaar ligt. Er komt ook wat geluk bij kijken. Je weet bijvoorbeeld niet welk paard je toegewezen krijgt bij het onderdeel paardrijden. Dat gaat door middel van loting. Wel heb ik in het verleden laten zien dat ik de scores kan halen die nodig zijn om naar de Spelen te gaan. Maar in een Olympisch jaar moet je op het juiste moment een paar keer achter elkaar pieken om aan die Spelen mee te mogen doen.”

Hoe doe je dat?

„Ik heb de afgelopen vijf maanden heel veel aan duurtraining gedaan, waardoor ik een steeds grotere capaciteit heb opgebouwd. Gevolg is wel dat ik nu nog wat tekort kom. We hebben het zo gepland dat mijn lichaam in april op zijn sterkst is en dan moeten de resultaten ook komen.”

Hoe ziet een wedstrijddag eruit voor een vijfkamper?

„Je begint vroeg, met het schermen. Gelijk een cruciaal onderdeel, omdat je oog in oog staat met je tegenstanders en meteen afstand van hen kunt nemen. Daarna begint het zwemmen. Het derde onderdeel is het paardrijden en de dag wordt afgesloten met de combined event. Dat is een combinatie van schieten en lopen, waarbij de behaalde punten eerder op de dag worden omgezet in tijdsachterstanden.”

Je werd vier jaar begeleid door de Russische vijfkampspecialist Stanislav Dobrotvorski, maar nu werk je samen met zwemcoach Mandy van Rooden. Waarom?

„Stan wist alles van vijfkampen en heeft mij veel over de sport geleerd, maar ik merkte dat ik niet die extra stap kon maken die wel nodig is om de Spelen te halen. Zo ben ik bij Mandy uitgekomen, die veel ervaring heeft met de absolute topsport in het zwemmen. De kennis die ik heb van de vijfkamp en zij heeft van professionele topsport, is wat mij betreft de ideale combinatie.”

Ga je door als je de Spelen misloopt?

„Als ik op deze professionele lijn door kan gaan, dus met de sponsor die ik heb gevonden en met steun van NOC*NSF, ga ik zeker door tot de Spelen van Rio [in 2016]. Dat is ook nodig om een echt topsportklimaat in Nederland neer te zetten als het om de vijfkamp gaat. En het is ook een te mooie sport om mee te stoppen. Je moet in zoveel verschillende disciplines goed zijn in de vijfkamp. Een goede vijfkamper is de ultieme atleet. Dat is mijn streven.”

    • Arman Avsaroglu