Diëtisten boos om gatenkaas-agenda

Veel mensen vinden dieetadvies te duur nu ze er zelf voor moeten betalen. Diëtisten zitten zonder werk en spanden een kort geding aan tegen de minister.

Het aantal mensen dat de diëtist bezoekt, is sinds 1 januari gehalveerd. Een grote organisatie met 120 diëtisten, Liv, is al failliet. Diëtisten spreken van een „gatenkaas-agenda” – waar ze tot eind december voortdurend cliëntenbezoek hadden, zitten ze nu een paar uur per dag niets te doen.

Reden voor het kort geding dat vanochtend in Den Haag diende tegen de bezuiniging op diëtetiek van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD). Aangespannen door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, die 2.800 diëtisten vertegenwoordigt (1.300 die in de ‘eerste lijn’ werken en 1.500 die in ziekenhuizen werken). Het is het tweede kort geding tegen bezuinigingen die Schippers doorvoerde. Eerder verloren de huisartsen een zaak tegen de korting op hun inkomsten. De uitspraak van het kort geding van de diëtisten wordt binnen twee weken verwacht.

Tot vorig jaar kreeg iedereen vier consulten, à 60 euro per uur, bij de diëtist vergoed via het basispakket van de zorgverzekering. Dat recht is geschrapt. Voortaan moet men er zelf voor betalen. Opbrengst voor de schatkist: 52 miljoen euro.

Per maand vroegen 25.000 mensen advies aan een diëtist buiten het ziekenhuis. De helft van die mensen komt nu dus niet meer. Diëtisten zijn woedend. Anja Evers, voorzitter van de diëtistenvereniging zegt: „Je kunt niet van de één op de andere dag iets schrappen. Zo maak je een hele beroepsgroep kapot. Wij eisen tijd om onze bedrijfsvoering aan te passen. En tijd voor verzekeraars om het advies op te nemen in de aanvullende pakketten. Nu vergoeden sommige verzekeraars het in de duurdere aanvullende pakketten, maar niet in het aanvullende pakket met één ster, dat veel mensen hebben.” De rechter zal binnen twee weken uitspraak doen.

Volgens Evers zijn de mensen die advies inwonnen op kosten van het basispakket veelal mensen met een laag inkomen „Patiënten die geen goed voedingsadvies krijgen, komen vaker bij de huisarts, gebruiken meer medicijnen en lopen een verhoogde kans dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis”, zegt zij. „Zo kosten ze de maatschappij uiteindelijk meer geld.” Critici wezen er op dat het dieetadvies ook vergoed werd als de persoon zijn voorgeschreven dieet niet volgde of afmaakte.

Tegelijk met het dieetadvies schrapte Schippers meer vergoedingen uit het basispakket van de zorgverzekering. Voor dat pakket betaalt iedereen en de behandelingen die daar onder vallen, zijn verzekeraars verplicht te vergoeden.

Sinds 1 januari moet de patiënt de eerste twintig fysiotherapiebehandelingen zelf betalen. Langdurige fysiotherapie voor sommige chronische patiënten, zoals reumapatiënten, wordt niet meer vergoed. In plaats van acht worden nog slechts vijf consulten bij een psycholoog vergoed. De patiënt moet er ook een hogere eigen bijdrage voor betalen dan vorig jaar.

Iedereen die hulp krijgt van een psychiater, in de ‘tweede lijn’, moet er nu 200 euro per jaar zelf voor betalen. Dat zijn patiënten van wie psychiaters zeggen dat ze vaak niet in staat zijn om die eigen bijdrage te betalen of het belang er niet van inzien. Alleen als zij gedwongen zijn opgenomen, hoeven ze niet te betalen.

Verder is de vergoeding van behandeling van een ‘aanpassingsstoornis’ uit het basispakket gehaald. Een aanpassingsstoornis is grote stress bij een ingrijpende gebeurtenis zoals echtscheiding, ontslag of overlijden van een geliefde. Maagzuurremmers worden niet meer vergoed, tenzij de patiënt ze langer dan zes maanden nodig heeft.