De strijd om ware kennis

Han Thomas: Het Darwin Dilemma. Uitgeverij HVD 444 blz. € 19,95 ***-

De religie- en wetenschapsthriller Het Darwin Dilemma begint met een goed idee. Hoe maak je een vers lijk zoek in de Egyptische woestijn? Met een hemelbegrafenis natuurlijk. Tibetaanse snit. Gieren genoeg. Hak het lijk in stukken en breek de schedel open. De aaseters doen de rest. ‘Het was een surrealistische gedachte dat hier net nog een volwassen man had gelegen, die nu in kleine stukjes mee naar boven was genomen’, schrijft Han Thomas, een Nederlandse interim-manager die hiermee zijn thrillerdebuut maakt.

Thomas heeft een spannend en vakkundig boek geschreven in de voetsporen van Het Bernini Mysterie van Dan Brown (dat is die verfilmde thriller waarin een oude sekte het Vaticaan probeert te vernietigen met een antimateriebom uit CERN). In het Darwin Dilemma voeren religieuze fanaten zelfs op twee fronten oorlog tegen de beschaving. Ze ontvoeren een Franse celbioloog die zelf een cel tot leven kan wekken én ze bedreigen een Engelse egyptoloog die op het punt lijkt te staan een buitenaardse beschaving te ontdekken.

Het is een helder verhaal op basis van goede research. Het is hooguit jammer dat het verhaal in het buitenland speelt, vooral in Parijs en Kaïro. Van mij had Thomas dat mysterieuze lijk ook op de Waddenzee mogen lozen. Gelukkig schreef Almar Otten vorig jaar al met De Afstammeling een oer-Hollandse geschiedwetenschappelijke thriller, waarin een 8de-eeuwse Saksenschat zorgt voor tumult in Utrecht en Deventer.

Wie zo wreed aan de gieren wordt gevoerd en waarom die man eigenlijk van de piramide van Cheops was gegooid, komen we pas aan het slot te weten. Eerst beleven we nog wilde achtervolgingen in een Parijs’ laboratorium, een inbraak in een landhuis op het Engelse platteland, een losse pink met een zegelring en veel verwikkelingen in Kaïro, waar alle verhaallijnen samenkomen.

De sekteleden zijn verrassend gewetenloos, maar de geleerden bestaan vooral uit brave biologen die bijna iedere gelegenheid te baat nemen om duidelijk uit te leggen hoe de evolutie werkt. Gelukkig is er die razendsnelle egyptoloog die juist voortdurend alle buitenwetenschappelijke mythes over oeroude beschavingen opdist. Dat de Sfinx meer dan tienduizend jaar oud is, dat de 16de-eeuwse admiraal Piri Reïs een kaart had waarop het vasteland onder het zuidpoolijs stond aangegeven (terwijl die pool nog ontdekt moest worden), dat soort dingen. Ik zal de uitkomst niet verklappen, maar het is jammer dat Thomas deze jacht op esoterische kennis niet met de logische conclusie besluit. Er komt geen buitenaards wezen in voor! Misschien iets voor een tweede deel?

Een grotere anti-climax is dat de twee hoofdpersonen, Nationale Geographic-reporter Vincent Albright en France 2-verslaggever Michelle Rousseau, maar niet tot zoenen lijken te komen. Terwijl die sekteleden juist wel veel met seks doen. Nou ja, misschien ook iets voor een vervolg.