De punkmoeders van Pussy Riot protesteren tegen Poetin in de kerk

Members of the Russian radical feminist group Pussy Riot give an interview to the Associated Press in a break during their rehearsal in Moscow, Friday, Feb., 17, 2012. Members of the group stage performances against the policies conducted by Prime Minister Vladimir Putin. (AP Photo/Sergey Ponomarev) AP

Een ME’er houdt een groepje verbaasde gelovigen tegen die in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou willen bidden voor de twee leden van de Russische vrouwenpunkgroep Pussy Riot, die sinds zaterdag in voorarrest zitten. „De kerk is gesloten”, zegt hij.

Nadezjda Tolonnikova en Maria Aljogina zijn gearresteerd voor het spontane concert dat ze op 21 februari in de kathedraal hebben gegeven. Die dag sprongen ze ineens het altaar op om zingend te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch-orthodoxe Kerk en het autoritaire regime in hun land. Ze riepen de maagd Maria op Poetin te verdrijven, scholden op de FSB (de geheime dienst) en op seksistische mannen.

Al eerder, in januari, speelde Pussy Riot op het Rode Plein. Met het nummer ‘Poetin pist op zichzelf’ werd opgeroepen tot revolutie. Net als toen werd ook het kerkconcert gefilmd en op YouTube gezet, die vervolgens viral ging. Sinds hun arrestatie zijn de leden met hun bontgekleurde bivakmutsen ook door de liberale oppositie omhelsd.

Nu zijn de gevangen Pussy Riots, moeders van kleine kinderen, sinds enkele dagen in hongerstaking. Er hangt ze een celstraf van maximaal zeven jaar boven het hoofd. Volgens sommigen is hun vervolging ingegeven door Poetin, die hun actie op televisie scherp heeft veroordeeld.

Maar de reactie van Ruslands machtigste man is mild vergeleken bij die van de gelovigen die de punksters op de brandstapel willen zien. Een woordvoerder van de Kerk, Vsevolod Tsjaplin die gelovigen voorafgaand aan de presidentsverkiezingen vorige week opriep voor Poetin te stemmen, wil dat de vrouwen zwaar worden gestraft.

Maar er zijn ook andere gelovigen, zoals Zjoegra, die op het plein voor de kathedraal staat. „Ik kom voor vergiffenis voor Pussy Riot bidden”, zegt ze. „Het is weliswaar niet juist dat ze een politieke actie in de kerk hebben gehouden, maar ik zie daar geen blasfemie in en vind niet dat ze gestraft moeten worden. Wel heb ik er begrip voor dat ze aandacht wilden vestigen op de druk van patriarch Kirill om Poetin te steunen.”

Andere gelovigen beginnen de organisatoren van het vergevingsgebed te slaan. „Ze willen een oppositieactie in de kathedraal houden”, zegt Kirill Frolov van de Associatie van Russisch-orthodoxe Experts. „De oppositie bestaat uit verraders, betaald door de Amerikaanse ambassadeur Michael McFaul.”

Pussy-Riotfan Daniil Berkovski verdedigt zich: „Wij zijn niet van de oppositie”, zegt hij. „We willen alleen bidden voor twee meisjes die zeven jaar de gevangenis ingaan.”

Op het plein voor de kathedraal verschijnt de woordvoerder van patriarch Kirill, vader Vladimir Vigiljanski. „De Kerk is altijd barmhartig”, zegt hij. „De patriarch zal de meisjes vergeven, maar wil wel dat ze gestraft worden voor hun actie.”

Kijk voor YouTube-beelden van Pussy Riot op http://nrch.nl/7fv

Correspondent Rusland