De prins die erbij hoort

Prince Paul of Romania poses at his desk after an interview with Reuters at his residence in Bucharest March 1, 2012. The Romanian court decision recognising Paul as Carol II's grandson is the latest in a long line of cases around Europe dating back to 1955. But Paul said he has never spoken to his half-uncle Michael in person. Picture taken March 1, 2012. To match Interview ROMANIA-ROYALS/PAUL REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: ROYALS ENTERTAINMENT)
Prince Paul of Romania poses at his desk after an interview with Reuters at his residence in Bucharest March 1, 2012. The Romanian court decision recognising Paul as Carol II's grandson is the latest in a long line of cases around Europe dating back to 1955. But Paul said he has never spoken to his half-uncle Michael in person. Picture taken March 1, 2012. To match Interview ROMANIA-ROYALS/PAUL REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: ROYALS ENTERTAINMENT) REUTERS

Paul hoort bij de familie, bepaalde het Hooggerechtshof in Roemenië, en dus kan hij straks ook aanspraak maken op de drie vorstelijke woningen van zijn 90-jarige neef Michael. Met gewone achternamen zou het om een ordinaire ruzie om de erfenis kunnen gaan, maar met achternamen als ‘Van Roemenië’ en ‘Hohenzollern’ is het meteen een koningsdrama.

Paul is prins Paul, 61 jaar, woonachtig in Londen. Hij is de biologische kleinzoon van de Roemeense koning Carol II, die regeerde van 1930 tot 1940. Maar zijn tak van de familie is omstreden: zijn vader is geboren uit de verbintenis van Carol, een notoire rokkenjager, met ‘Zizi’ Lambroso, een huwelijk dat al snel ongeldig werd verklaard.

Michael is de vrucht van het veel koninklijker huwelijk dat Carol na het intermezzo met Zizi sloot met Helena van Griekenland. Hij was tot de communisten kwamen in 1947 de koning van Roemenië, en wil niets weten van neef Paul. Hij weigert hem zelfs te ontmoeten.

Prins Paul probeert al jaren erkend te worden als lid van de voormalige koninklijke familie, zeker sinds die weer een zekere status heeft verworven in Roemenië. Er zijn na de val van het communisme geen serieuze plannen geweest om de monarchie te herstellen. Maar na aanvankelijk te zijn tegengewerkt door de autoriteiten, kreeg Michael in 1997 het Roemeense staatsburgerschap terug. Sinds 2008 woont hij weer in het kasteel Peles, dat hij in 1947 had moeten verlaten. In oktober vorig jaar mocht hij het parlement toespreken, en hij werd daar onthaald en uitgezwaaid met een staande ovatie. Dat illustreert het prestige dat de voormalige koninklijke familie nog heeft, in een land waar het vertrouwen in de politiek de afgelopen jaren sterk is gedaald.

Kan Paul nu ook aanspraak maken op een dynastieke opvolging? Het Hooggerechtshof liet dat in het midden. Ex-koning Michael liet in een verklaring weten van niet. Hij had vijf jaar geleden bepaald dat de oudste van zijn vijf dochters, Margareta, moet worden beschouwd als de opvolger van zijn aanspraken op de troon. Maar prins Paul ziet zichzelf als de eerste in de dynastieke lijn. „Ik zeg niet dat ik morgen koning wil worden. Maar het Roemeense volk heeft het recht te weten dat het een keus heeft als er in de toekomst een monarchie komt.”