Dagblad De Pers stopt ermee - eind deze maand laatste editie

Dagblad De Pers stopt per 30 maart. Eind deze maand zal al de laatste editie van het gratis dagblad verschijnen. Dat melden Wegener en Mountain Media BV, de uitgever van Dagblad De Pers, in een gezamenlijk persbericht.

Dagblad De Pers werd eind 2006 opgericht door investeerder Marcel Boekhoorn, waarna tientallen miljoenen euro’s werden geïnvesteerd in de titel. In maart 2009 sloot Mountain Media een overeenkomst met uitgeverij Wegener. De uitgever nam tegen betaling van een vaste jaarlijkse vergoeding de volledige commerciële exploitatie van De Pers over.

Wegener en Mountain Media hebben overeenstemming bereikt over beëindiging van de overeenkomst, waarbij Wegener een afkoopsom betaalt van 45 miljoen euro.

De bedrijven melden in een persbericht:

Vanwege de sterk verslechterde omstandigheden op de advertentiemarkt slaagde Wegener er helaas ook niet in om de commerciële exploitatie van De Pers te verbeteren. Wegener verwacht niet dat deze situatie de komende jaren significant zal verbeteren. Dit heeft ertoe geleid dat Wegener heeft aangegeven geen andere oplossing te zien dan de samenwerking met Mountain Media te beëindigen.

Voor aandeelhouder Marcel Boekhoorn, tot nu toe trotse eigenaar van de krant, is er geen andere mogelijkheid dan de krant te staken. De positie van De Pers op de advertentiemarkt was al zwak terwijl de marktomstandigheden naar verwachting verder zullen verslechteren.

Ben Rogmans: ongelofelijk verdrietig

Ben Rogmans, mede-oprichter en directeur-uitgever van Dagblad De Pers, noemt het in het persbericht een “ongelofelijk verdrietig maar ook begrijpelijk besluit”.

Boekhoorn schrijft:

“Ik dacht dat het mogelijk zou zijn om een winstgevende, gratis kwaliteitskrant voor de Nederlandse markt te maken en heb daarom veel geld in het project geïnvesteerd. Maar helaas werkte de advertentiemarkt niet mee en is het ook Wegener niet gelukt om betere resultaten te behalen.”

Journalisten De Pers aangeslagen

Journalisten van De Pers reageren aangeslagen op het nieuws:

Twitter avatar janjaaph Jan-Jaap Heij Buitengewoon verdrietige dag, komende weken scherven bijeen rapen. http://t.co/m2FB7rRs
Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems Ongelofelijk verdrietig, ongelofelijk dankbaar en trots. #depers #wareliefde
Twitter avatar m_nieuwenhuis Marcia Nieuwenhuis Het treurige nieuws is waar. @De_Pers is exit. #sniksnik

Andere teleurgestelde reacties

Maar ook journalisten van andere media reageren teleurgesteld op het nieuws:

Twitter avatar hanslaroes hans laroes Zielig droevig zonde: aangekondigd einde van De Pers. Daar gebeurde nog s wat
Twitter avatar woukevscherrenb wouke van scherrenbu Wegener heeft zich gruwelijk verslikt in De Pers, heb heel wat bittere verhalen van Wegenercollega’s gehoord over deze ” loden last “
Twitter avatar Meikebe Meike Bergwerff Wat dood- en doodzonde zeg. De Pers is al jaren de beste gratis krant. Ik liep er een leuke stage. Hoop dat iedereen werk vindt. #DePers
Twitter avatar LiseWitteman Lise Witteman Zonde, echt. Goede journalistiek bij de Pers. @De_Pers
Twitter avatar RikReporter Rik Konijnenbelt Heel jammer dat dagblad de Pers stopt. Een van de beste kranten van t land.
Twitter avatar JulesSeegers Jules Seegers Jammer, De Pers stopt ermee op 1 april. Na verdwijnen van DAG nu alleen nog Spits en Metro? Zou fijn zijn als het een grapje is.
Twitter avatar mennopot Menno Pot Dagblad De Pers stopt. Bij uitstek de gratis krant waarin goede, ‘eigen’ stukken verschenen. Wat sneu ook voor de mensen die ‘m maakten.
Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans De Pers stopt; de parlementaire pers treurt. Hoop dat iedereen daar, vooral de parlementaire collega’s, een goede nieuwe stek vindt.
Twitter avatar rikvdwestelaken Rik vd Westelaken Dat is heel jammer, het einde van De Pers. Een gratis krant die zich echt wist te onderscheiden. Laatste nummer einde van de maand.
Twitter avatar brewbart bart brouwers De Pers, 5 jaar lang prachtjournalistriek. Maar ook de volle 5 jaar kunstmatig in leven gehouden. Is prachtjournalistiek onbetaalbaar?

Oprichter Cornelis van den Berg zat een week voor de oprichting van De pers bij De Wereld Draait Door:

http://www.youtube.com/watch?v=6B6Y6iD1zuM