Chinezige runderstoof

Er gaat met regelmaat iets mis in mijn keuken. Piepers die aanbranden, cake die te droog wordt, het rookalarm dat steevast begint te loeien wanneer ik een biefstuk grill; niets thuiskokkerigs is mij vreemd. Maar dat bedoel ik in dit geval niet. Nee, ik heb het nu specifiek over het recept voor farinata dat hier vorige week maandag stond. Daarmee ging iets helemaal verkeerd.

Op een of andere manier was daar 600 ml water in beland. Terwijl het 300 ml moest zijn. Er waren lezers die het recept nog dezelfde dag uitprobeerden en me waarschuwden dat er iets niet klopte. Bij deze bent u dus ook gewaarschuwd. Het moet 300 ml handwarm water zijn op 250 gram kikkererwtenmeel. Ongeveer, want elke portie meel is anders. In elk geval dient het beslag de dikte te hebben van magere yoghurt. (Voor wie nog twijfelt: er staan foto’s van het beslag en van de farinata op mijn website etenenzo.nl)

Ziezo. En nu een fijn, foolproof recept om het goed te maken. Met deze runderstoof kan werkelijk niets misgaan. De smaakmakers zijn Chinezig, zonder dat ik zou willen beweren dat het om een authentiek Chinees gerecht gaat. Het leek me gewoon eens aardig om zo’n suddergerecht te maken op een andere dan de voor de hand liggende mediterrane manier.

Het vlees gaat eerst een poos in de marinade. Dat kan een uurtje, als u haast heeft. Maar het mag ook een etmaal. Dit is in feite een ideaal gerecht om voor een grote groep eters te maken. Omdat het vlees niet hoeft te worden aangebraden, kunnen de hoeveelheden gemakkelijk worden verdubbeld. En zoals alle stoofpotten wordt hij van een nacht staan alleen maar lekkerder.

Pel en snipper de ui. Pel de knoflooktenen, schil de gemberwortel en snijd beiden fijn. Snijd de chilipeper, met of zonder zaadlijsten, in ringetjes. Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Schep het vlees om met de ui, knoflook, gember, chili, Shaoxing of sherry, twee soorten soja, azijn, steranijs en kaneel en laat 1 uur tot een etmaal marineren. Verwarm de oven voor op 140 graden. Doe het vlees in een zware braadpan die in de oven kan. Voeg een bescheiden snuf zout (de sojasauzen zijn al zout) en een halve liter water toe en breng alles op matig vuur aan de kook. Leg een deksel op de pan en zet hem 2,5 – 3 uur in het midden van de oven, tot het vlees boterzacht is en doortrokken van de specerijen. Bestrooi het gerecht met ringetjes lente-ui en korianderblaadjes en geef er gestoomde witte rijst bij.