Brieven

Als je te hard rijdt, ben je helemaal niet onschuldig

In het commentaar naar aanleiding van politieacties (8 maart) worden snelheidscontroles „een pest” genoemd waar „de goedwillende burger” de politie niet om pleegt te waarderen. Deze irrationele positie verwacht ik wel van die burgers, maar niet van NRC Handelsblad.

Veiligheid is een klassieke overheidstaak. De statistieken van te voorkomen doden en gewonden worden gedomineerd door verkeersslachtoffers. Dat desondanks nog steeds 7,5 van de 10 miljoen verkeersboetes over snelheid gaan, bewijst de noodzaak van het beboeten.

Burgers rijden niet met een veilige marge onder de maximale snelheid, maar zoeken de grens van het toelaatbare op. Dergelijk irrationeel gedrag ontmoet terecht een sanctie van een rationeel systeem.

Reinder Rustema

Amsterdam

Premier Rutte verkwanselt zijn liberale principes

Is premier Rutte nu zo’n intellectuele lichtgewicht dat hij het verschil tussen christen-fundamentalisme en liberalisme niet begrijpt? Of is hij zo’n opportunist dat hij weliswaar niet de zieltjes, maar wel de sympathie van de SGP-jongeren voor zich probeert te winnen? Ik beveel de premier lezing van Genesis 25 vers 29-34 aan. Hier wordt beschreven hoe Ezau zijn eerstgeboorterecht verkwanselt voor een bord linzen. Job Cohen beval deze tekst ook al eens aan Maxime Verhagen aan, vanwege diens voetval voor de PVV.

Hans van Dijk

Amersfoort