Anja Pärsons knie laat het afweten

Een chronische knieblessure maakt een vroegtijdig einde aan de indrukwekkende skicarrière van de Zweedse Anja Pärson. Ze won zes olympische medailles.

Uiteindelijk heeft Anja Pärson moeten vaststellen dat het niet meer goed komt met haar gekwetste linkerknie. De blessure is dermate ernstig, dat de dertigjarige Zweedse skiester heeft besloten haar carrière te beëindigen. De tweevoudige winnares van de algemene wereldbeker skiet komend weekeinde haar laatste wedstrijd bij de wereldbekerfinale in het Oostenrijkse Schladming.

In haar dertienjarige carrière won Pärson 42 wereldbekerwedstrijden. Ze werd zeven keer wereldkampioen, won bij die titelstrijd tweemaal zilver en vier keer brons. Op de Olympische Spelen won ze in 2006 in Turijn goud op de slalom. Verder verzamelde ze één zilveren en vier bronzen medailles.

„Ik ben altijd een vechter geweest en daarom is dit een moeilijke beslissing”, licht Pärson op de website van de Zweedse skifederatie haar beslissing toe. „Maar na lang nadenken voel ik toch dat ik toe ben aan een nieuwe invulling van mijn leven.”

Haar keus voor skiën was bijna voorbestemd. Pärson is geboren in dezelfde straat in Tärnaby als de Zweedse skigrootheden Ingemar Stenmark en Stig Strand. Aanvankelijk opereerde ze in de schaduw van haar illustere dorpsgenoten, maar die situatie duurde niet lang.

Tegenover persbureau AP zei Pärson: „Ik heb een fantastische carrière gehad. Ik heb meer bereikt dat ik ooit had durven dromen. Maar de laatste jaren werden mijn resultaten negatief beïnvloed door valpartijen. Dat belette mij om op topniveau te blijven presteren. Terugblikkend bewaar ik vooral goede herinneringen aan mijn duels met mijn grote Kroatisiche rivale Janica Kostelic.”

Pärson beschouwt haar olympische gouden medaille op de slalom in Turijn als haar beste prestatie. Verder is ze trots op het feit dat ze als eerste skiester wereldkampioen werd in alle vijf disciplines. Ze bewaart vooral goede herinneringen aan haar drie gouden medailles bij de WK van 2007 in het Zweedse Åre.

Verder ziet Pärson haar bronzen medaille bij de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver als een memorabele prestatie. Ze won die medaille notabene na een val op de afdaling. Een etmaal na haar crash was Pärson in staat deel te nemen aan de supercombinatie en brons te winnen. „Ik kon niet hebben dat ik verslagen werd door een berg in Whistler”, was haar motivatie na afloop van die race.

Pärson heeft laten weten dat ze nog een jaar lid blijft van de atletencommissie van de internationale skifederatie FIS. De Zweedse bond meldde in een reactie op Pärsons besluit dat „haar resultaten altijd in de harten van de Zweedse sportliefhebbers zullen blijven voortleven”.