‘Amerikaanse subsidies Boeing kost industrie EU miljarden’

De nieuwe 737 Boeing, de MAX, in modelvorm. Foto AP / Stephen Brashear

De Verenigde Staten moeten stoppen met het subsidiëren van Boeing. Dat oordeelt de Wereldhandelorganisatie, die hiermee een eerder oordeel handhaaft, dat de VS de vliegtuigbouwer onterecht met miljarden dollars hebben gesteund om de concurrentie met het Europese Airbus aan te kunnen gaan.

Het zou gaan om subsidies in de vorm van steun van ruimteorganisatie NASA aan Boeing ter waarde van 2,6 miljard dollar. Hiermee zou het Amerikaanse bedrijf in staat zijn geweest de nieuwe 787 Dreamliner te bouwen en daarmee een “oneerlijke voorsprong” heeft op concurrent Airbus. Zowel de VS en de EU claimen echter een overwinning in deze nieuwe episode in de al zeven jaar lopende strijd tussen de twee bedrijven, meldt persbureau Reuters.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Ron Kirk noemde de beslissing van de WTO een “grote overwinning” en wees op een uitspraak van een WTO-commissie die in december concludeerde dat Europese regeringen Airbus met achttien miljard dollar steunden. “Een aanzienlijk groter en concurrentie verstorend bedrag aan steun dan de VS”, aldus Kirk.

Europees commissaris voor Handel Karel de Gucht daarentegen ziet de uitspraak van de WTO juist als een bevestiging van de beschuldigingen van oneerlijke concurrentie door de Amerikanen, meldt persbureau AP. “De VS moeten stoppen met hun schadelijke subsidies”, aldus de Gucht.

De EU en de VS beschuldigden elkaar al zeven jaar van het verlenen van onterechte subsidies aan de eigen vliegtuigindustrie. Ze vechten hun ‘vete’ al tijden uit voor de WTO. De intergouvernementele handelsorganisatie kwam in juni 2010 tot de conclusie dat Airbus exportsubsidies heeft ontvangen van Europese regeringen, met name de Duitse, Franse en Spaanse. Een groep van experts rapporteerde aan de WTO dat die steun de internationel handelsregels overschreed. Nu komt daar de uitspraak bovenop dat de Amerikanen ook niet zonder blaam zijn.

    • Hans Klis