agenda

Congolese militia leader Thomas Lubanga enters court at the beginning of his trial at the International Criminal Court (ICC) in The Hague January 26, 2009. Lubanga trained child soldiers to kill, pillage and rape during the region's bloody 1998-2003 conflict, a war crimes prosecutor said at the start of his trial on Monday. REUTERS/ICC/Handout (NETHERLANDS). FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. REUTERS

Dinsdag 13 maart

De Britse premier David Cameron is twee dagen in Washington bij president Obama. Ze zullen praten over Afghanistan, Iran en het Midden-Oosten. Ook kijken ze vooruit op twee belangrijke internationale bijeenkomsten in mei: de vergaderingen van de NAVO en de G8, de groep van acht grote economieën.

Het Republikeinse verkiezingscircus verhuist na de verdeelde uitslag op Super Tuesday, vorige week, naar Alabama en Mississippi, waar vandaag voorverkiezingen zijn. Mitt Romney, de koploper, krijgt het moeilijk in deze zuidelijke staten. Maar hij heeft het geluk dat zijn belangrijkste rivaal Rick Santorum waarschijnlijk stemmen verliest aan Newt Gingrich. Ook in Hawaï wordt gekozen.

In New York wordt gesproken over financiële steun voor duurzame economische groei in ontwikkelingslanden. Met vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie, de Wereldbank en het IMF.

De Italiaanse premier Mario Monti krijgt bondskanselier Merkel op bezoek. Naar verwachting wordt er veel geglimlacht, en oprecht. Monti is zo populair dat er al speculaties zijn dat de technocraat ook na de verkiezingen van volgend jaar aanblijft. Hoofdeconoom Jean-Michel Six van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s zei vorige week dat hij verrast is over wat Italië de afgelopen maanden voor elkaar heeft gekregen.

Woensdag 14 maart

Het Internationaal Strafhof in Den Haag wijst vonnis in de rechts zaak tegen de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga, die wordt verdacht van het ronselen en inzetten van kindsoldaten in de Oost-Congolese regio Ituri in 2002 en 2003. Het is het eerste vonnis van het Strafhof, dat tien jaar geleden is opgericht voor de zwaarste misdaden. Lubanga zit sinds maart 2006 in voorarrest in Scheveningen.

Donderdag 15 maart

Ter gelegenheid van de Europese consumentendag, organiseert het Deense voorzitterschap van de EU in Kopenhagen een conferentie over de vraag hoe de Europese consument verleid kan worden tot de aankoop van duurzame producten. Ook zal worden gekeken of consumenten vertrouwen hebben in bedrijven die hun producten aanprijzen als duurzaam.

Het vrijhandelsverdrag van Zuid-Korea en de Verenigde Staten treedt vandaag in werking. De komende vijf jaar beëindigen de landen 95 procent van de handelstarieven op elkaars goederen. Om de Amerikaanse auto-industrie te beschermen blijven tarieven op Koreaanse importen nog een tijd gehandhaafd.

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner bezoekt haar Chileense ambtgenoot Sebastián Piñera tot vrijdag. Waarschijnlijk komen de diplomatieke spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië over de Falklands ter sprake. Vluchten naar de eilanden vertrekken vanuit Chili vanwege de verloren oorlog van Argentinië tegen de Britten in 1982 om de Falklandeilanden. Argentinië wil de vliegverbinding herstellen.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest staan grote demonstraties gepland. Groepen die kritisch zijn op de regering van premier Orbán hadden manifestaties gepland, maar de vergunningen voor de centrale lokaties zijn allemaal naar regeringssupporters gegaan.

Vrijdag 16 maart

Met een paar weken vertraging door deelstaatverkiezingen dient de Indiase minister van Financiën Pranab Mukherjee de begroting voor het komende jaar in. De economische groei van India is de afgelopen maanden gedaald tot beneden de 7 procent per jaar, veel lager dan een paar jaar geleden. Volgens critici is de dip deels te wijten aan afgenomen slagvaardigheid van de regering door corruptieschandalen.

Zaterdag 17 maart

De Turkse premier Erdogan is in het Duitse Bochum om een prijs in ontvangst te nemen. De toekenning van de Steiger Award, een onderscheiding wegens openheid, menselijkheid en tolerantie, aan Erdogan is omstreden omdat hij vorig jaar de Turken in Duitsland opriep zich niet aan de Duitse cultuur aan te passen.

Republikeinen in Missouri stemmen voor de tweede keer in getrapte voorverkiezingen voor de presidentsnominatie. Door onenigheid over de planning telde een stemronde op 7 februari niet mee. Toen won Rick Santorum.

Dertien kandidaten doen mee aan de derde presidentsverkiezingen in Oost-Timor sinds de onafhankelijkheid van Indonesië. De huidige president José Ramos-Horta is een kanshebber. De vraag is of democratie zich verder verankerd. Vijf jaar geleden was er een legeropstand die vroeg om buitenlandse interventie.

Zondag 18 maart

Na het overlijden van president Malam Bacai Sanhá op 9 januari dit jaar houdt Guinea-Bissau vervroegde verkiezingen.

Voor de derde keer in minder dan drie jaar kiest de Duitse Bondsvergadering (de Bondsdag en Bondsraad tezamen) een nieuwe president, na het gedwongen vertrek van Christian Wulff. De favoriet is Joachim Gauck, een voormalige dominee met een groot moreel gezag. Hij is de kandidaat van zowel de sociaal-democraten als de partij van Merkel. Die Linke heeft met nazi-jager Beate Klarsfeld een eigen kandidaat, die nauwelijks kans maakt. De kandidaat van de extreem-rechtse NPD maakt evenmin kans.

Maandag 19 maart

In Wenen is een internationale conferentie over de veiligheid van kernreactors en nucleair afval. De bijeenkomst staat in het teken van het ongeluk bij de Japanse kerncentrale Fukushima na de tsunami, 11 maart een jaar geleden.