Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Afghaans parlement wil openbaar proces Amerikaanse soldaat

In Afghanistan is grote woede onder de bevolking ontstaan over het doodschieten van zestien burgers door een Amerikaanse militair. Foto AP / Allauddin Khan

Het Afghaanse parlement wil dat de Amerikaanse soldaat die gisteren in Kandahar zestien burgers doodschoot in het openbaar terechtgesteld wordt in Afghanistan. Dat heeft het parlement vanochtend in een verklaring laten weten.

In de verklaring roept het parlement de Verenigde Staten op met het in het openbaar laten berechten van de militair tegemoet te komen aan de woede onder de Afghaanse bevolking. Volgens de parlementariërs hebben de Afghanen “opnieuw” hun geduld verloren met “de willekeurige acties van buitenlandse troepen”, zo meldt persbureau Reuters vanochtend.

Het Afghaanse parlement kwam vanochtend in spoedzitting bijeen nadat een Amerikaanse militair in de nacht van zaterdag op zondag zijn basis in Kandahar had verlaten om willekeurig Afghaanse burgers dood te schieten. Hij ging volgens Afghaanse bronnen drie huizen binnen om zijn slachtoffers te vinden. De soldaat zou een zenuwinzinking hebben gehad. President Karzai uitte gisteren zijn woede over wat hij een “moordpartij” noemde, waarna Obama zijn collega belde om zijn excuses voor het incident aan te bieden.

Talibaan zweren wraak voor schietpartij

De Talibaan zworen vanochtend wraak voor de moord op de zestien burgers. In een verklaring op hun website zeggen ze dat het bloedbad in het district Panjawi is aangericht door “Amerikaanse wilden met zieke geesten”. Aan de nabestaanden beloven de Taliban dat “met de hulp van Allah iedere afzonderlijke martelaar” zal worden gewroken.

Veel Afghanen twijfelen aan de Amerikaanse lezing dat het bloedbad door één enkele militair is aangericht. De laatste tijd waren de anti-Amerikaanse gevoelens in Afghanistan al opgelopen door de verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis. Bij protesten daartegen vielen minstens dertig doden, onder wie zes Amerikaanse militairen.

Naar aanleiding van het gebeurde in Kandahar hebben de buitenlandse troepen in Afghanistan hun bewaking verscherpt. De Amerikaanse ambassade in Kabul heeft ook Amerikaanse burgers in Afghanistan gewaarschuwd op hun hoede te zijn voor wraakacties.