Afghaans bloedbad door soldaat VS

Anar Gul gestures to the body of her grandchild, who was allegedly killed by a U.S. service member in Panjwai, Kandahar province south of Kabul, Afghanistan, Sunday, March. 11, 2012. Afghan President Hamid Karzai says a U.S. service member has killed more than a dozen people in a shooting including nine children and three women. Karzai called the attack Sunday "an assassination" and demanded an explanation from the United States. He says several people were also wounded in the attack on two villages near a U.S. base in the southern province of Kandahar. (AP Photo/Allauddin Khan) AP

Een Amerikaanse soldaat heeft zestien Afghaanse burgers neergeschoten. Dat zet de verhoudingen tussen de landen nog verder onder de druk.

Rotterdam. In de nacht van zaterdag op zondag is een Amerikaanse militair huizen binnengedrongen in het zuiden van de provincie Kandahar en heeft daar het vuur geopend op Afghaanse burgers. Zestien mensen kwamen daarbij om het leven, onder wie negen kinderen. Vijf mensen raakten gewond. De militair zou een zenuwinzinking hebben gekregen. Hij verliet de legerbasis rond drie uur ’s nachts. Na de schietpartij gaf hij zichzelf over aan de Amerikaanse legerleiding. De Afghaanse president Hamid Karzai sprak zondagmiddag in een persconferentie van een „moordaanslag”. President Obama heeft hem gisteravond per telefoon zijn deelneming betuigd.

De Amerikaanse generaal John Allen, hoofd van de NAVO-missie ISAF, liet weten dat iedereen „volledig verantwoordelijk” zal worden gehouden. Hij beloofde zo snel mogelijk een onderzoek in te stellen.

Het bloedbad komt op een ongelukkig moment. De Verenigde Staten en Afghanistan doen juist pogingen het geweld in Afghanistan te verminderen. Beide landen kwamen vrijdag nog overeen om Afghaanse krijgsgevangen over te dragen aan Afghanistan. Karzai verklaarde onlangs dat hij verwachtte de komende maanden een strategisch partnerschap aan te gaan met de Amerikanen en ook de Talibaan zouden bereid zijn geweest tot onderhandelingen met de VS, zo werd vorige week bekend.

De schietpartij zet de verhoudingen tussen Afghanistan en de Verenigde Staten echter opnieuw onder druk, na andere recente incidenten. Begin dit jaar circuleerde ook al een video op internet waarop te zien was hoe Amerikaanse soldaten urineerden op een dode Afghaan. In februari verbrandden Amerikaanse soldaten korans op een vliegbasis in Kabul. Beide incidenten leidden tot gewelddadige protesten waarbij dertig mensen om het leven kwamen, onder wie zes Amerikaanse militairen. De Talibaan hebben de schietpartij in een verklaring veroordeeld. AP