Advocaten Robert M. wraken rechtbank - proces morgen verder

De advocaat van Robert M., Willem Anker, vanochtend in de Amsterdamse rechtbank. Foto NRC / Maurice Boyer

De advocaten van Robert M. hebben vanmiddag de rechtbank gewraakt in de Amsterdamse zedenzaak. Aanleiding voor de wraking is de beslissing van de Amsterdamse rechtbank om de ouders van de slachtoffers van M. toch spreekrecht toe te kennen.

Volgens een van M.’s advocaten, Willem Anker, getuigt de beslissing van de rechtbank over het spreekrecht van “vooringenomenheid”. Daarom willen ze dat nieuwe rechters zich over de zaak buigen.

De wrakingskamer, die moet beslissen of er inderdaad nieuwe rechters op de zaak moeten worden gezet, komt morgenochtend om half tien bijeen. Tot die tijd ligt het proces stil. Ook het proces tegen zijn echtgenoot Richard van O., dat gelijktijdig wordt gevoerd, is stopgezet. De rechtbank wil niet berusten in het wrakingsverzoek, zo liet onze verslaggeefster in Amsterdam Yasmina Aboutaleb vanmiddag weten.

‘M. had al langer geen vertrouwen meer in onpartijdigheid rechters’

Robert M. zelf gaf vanmiddag aan al langer geen vertrouwen meer te hebben in de rechters en de Nederlandse rechtstaat. Volgens Aboutaleb kreeg hij het idee dat de mening van de rechters werd gevormd door de vele media-aandacht die zijn zaak kreeg. De berichtgeving in de media was volgens hem beladen met emotie, wat het oordeel van de rechters zou beïnvloeden. In de beslissing van de rechtbank van eerder vanmiddag om de ouders toch spreekrecht toe te kennen zag hij nogmaals een bevestiging hiervan, aldus Aboutaleb.

De rechtbank kende de ouders in december al spreekrecht toe, maar uitbreiding van het spreekrecht is een taak van de wetgever. Een wetsvoorstel dat dit regelt lijkt weliswaar op brede steun te kunnen rekenen van de Tweede Kamer, maar moet nog worden behandeld. Om die reden vroegen de advocaten van M. vanochtend om het besluit om spreekrecht aan de ouders toe te kennen terug te draaien.

De rechters verwezen in hun motivatie om het spreekrecht wel toe te kennen naar de aard en de omvang van de zaak. Ook verwezen ze naar de grote mate van vereenzelviging van ouders met hun kind.