21 doden in Gaza door Israëlische raketten

A Palestinian man surveys his brother's destroyed bedroom after an Israeli air strike in Jabalya in the northern Gaza Strip March 12, 2012. Israeli air strikes killed two Palestinian militants and wounded 25 civilians in the Gaza Strip on Monday, medical sources said, as cross-border hostilities continued into a fourth day. REUTERS/Suhaib Salem (GAZA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) REUTERS

Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn vanochtend opnieuw drie Palestijnen gedood, onder wie een jongen van zestien. Daarmee komt het aantal Palestijnse doden sinds vrijdag op 21, onder wie 18 militanten. Tientallen Palestijnen raakten gewond.

Bij raketbeschietingen vanuit de Gazastrook raakten twee Israëliërs ernstig gewond. Zeker vijftien mensen zijn behandeld voor shock. Duizenden Israëliërs brachten het weekeinde in schuilkelders door. Scholen in Zuid-Israël zijn vandaag voor de tweede dag op rij gesloten.

De wederzijdse beschietingen zijn de dodelijkste sinds de Israëlische operatie in Gaza in 2009, die aan circa 1.400 Palestijnen en dertien Israëliërs het leven kostte. De jongste ronde van geweld begon vrijdag toen Israël een leider van de militante vleugel van de Volksverzetcomités (PRC) doodde. Volgens Israël beraamde hij een aanslag. Het leger voerde daarna nog tientallen luchtaanvallen uit.

Vanuit Gaza zijn in drie dagen ruim honderd raketten afgevuurd. Het Israëlische raketafweersysteem onderschepte het merendeel van de raketten. Wegens technische problemen aan het schild konden raketten gisteren flinke schade aanrichten in de stad Beer Sheva. De Palestijnse raketaanvallen zijn het werk van Islamitische Jihad en andere extremistische facties die zich met geweld verzetten tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.

De fundamentalistische organisatie Hamas zou proberen via Egyptische bemiddeling een nieuw staakt-het-vuren met Israël te bewerkstelligen. De beweging heeft geen baat bij escalatie omdat een inval van Israël het einde van Hamas’ bewind in Gaza kan betekenen. Aan de Israëlische zijde is de laatste maanden veel gespeculeerd over een nieuwe grondoperatie in Gaza. (AP, APF)