SP in peiling weer de grootste, Roemer de populairste

Emile Roemer tijdens de campagne voor de verkiezingen van 2010.
Emile Roemer tijdens de campagne voor de verkiezingen van 2010. Foto NRC / Maurice Boyer

De SP is, net als in januari, de grootste partij van Nederland. Tenminste, dat peilt Maurice de Hond. De partij van Emile Roemer krijgt 32 zetels, terwijl de VVD er twee verliest en naar 30 valt. Roemer krijgt een 6,8 van de kiezers; een evenaring van het record van Jan Marijnissen.

Marijnissen kreeg dat cijfer tien jaar geleden al eens. In december, toen De Hond voor het laatst naar een cijfer voor elke partijleider vroeg, kreeg Roemer een 6,5. PVV-stemmers waarderen hem het laagst, maar nog wel met een gemiddelde voldoende: een 5,8. Daarmee staat hij evenwel op de tweede plek, want alleen Wilders krijgt een hoger cijfer van ze.

Meer cijfers: Thieme scoort beter, Wilders niet

Wilders is in de peiling de enige fractievoorzitter die een lager cijfer krijgt dan in december. Hij daalt van een 4,7 naar een 4,4. Sterkste stijger is Marianne Thieme (PvdD), van een 4,4 naar een 4,9. Ook Jolande Sap doet het beter in de ogen van de kiezer. Ze stijgt van een 4,8 naar een 5,2.

In het kabinet is minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) de populairste. Hij krijgt een 6,1. Dat was drie maanden geleden nog premier Mark Rutte (VVD), die nu op een 6,0 uitkomt. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, die in december haar CDA-collega Piet Hein Donner opvolgde, eindigt met een 5,0 in de middenmoot.

PvdA stijgt licht, weg omhoog ingeslagen na vertrek Cohen

De PvdA stijgt in de peiling ondertussen verder van achttien naar negentien zetels. Sinds het vertrek van Job Cohen als partijleider hebben de sociaaldemocraten er vijf zetels bij gekregen. De steun voor de coalitie blijft in de peiling staan op 65 zetels. CDA en PVV krijgen er van De Hond ieder een zetel bij.