Schietende Amerikaanse militair ging Afghaanse huizen binnen

De lichamen van Afghaanse burgers die vermoord zouden zijn door de Amerikaanse militair. Het zou in totaal om vijftien of zestien slachtoffers gaan. De man had ‘een zenuwinzinking’.
De lichamen van Afghaanse burgers die vermoord zouden zijn door de Amerikaanse militair. Het zou in totaal om vijftien of zestien slachtoffers gaan. De man had ‘een zenuwinzinking’. Foto AFP / Mamoon Durrani

De Amerikaanse militair die vannacht volgens Afghaanse bronnen vijftien burgers om het leven bracht in Kandahar, ging huizen binnen om zijn slachtoffers te vinden.

Dat bevestigt een Afghaanse minister aan persbureau Reuters. De man, die waarschijnlijk een zenuwinzinking had, zou drie huizen zijn binnengedrongen om op de mensen te schieten. Inwoners van de dorpen Alkozai en Balandi toonden een fotograaf van persbureau AP vijftien lichamen van dorpsgenoten die door de Amerikaan om het leven zouden zijn gebracht.

Eerder vandaag durfde het Amerikaanse kamp nog niet over doden te praten; toen werd gezegd dat er “vier tot zes gewonden” zouden zijn gevallen. In een nieuwe verklaring stelt Adrian J. Bradshaw, plaatsvervangend bevelhebber van de ISAF, de NAVO-missie in Afghanistan:

“Een van onze soldaten heeft volgens de laatste berichten een aantal doden en gewonden veroorzaakt in Afghaanse huizen nabij onze basis. Ik kan zijn motivatie niet begrijpen of uitleggen. Zijn acties zijn op geen enkele manier een bevel van ISAF-autoriteiten geweest. Er loopt een onderzoek en we zullen de grootst mogelijke moeite doen om de feiten te achterhalen en de verantwoordelijke te berechten.”

Dat er Afghaanse burgers omkomen door toedoen van Amerikaanse militairen zorgt voor aanhoudende frictie tussen de Afghaanse president Karzai en de NAVO. De anti-Amerikaanse sentimenten onder Afghanen werden onlangs ook aangewakkerd omdat militairen de Koran hadden verbrand. Bij de demonstraties en aanvallen die daarop volgden, kwamen ongeveer dertig mensen om het leven, onder wie zes Amerikaanse militairen.