Sarkozy: Europese regeringen dwingen EU-producten te kopen

Caption: France's President and UMP party candidate for the 2012 French presidential elections Nicolas Sarkozy is cheered by supporters as he arrives at a political rally in Villepinte, Paris suburb March 11, 2012. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Caption: France's President and UMP party candidate for the 2012 French presidential elections Nicolas Sarkozy is cheered by supporters as he arrives at a political rally in Villepinte, Paris suburb March 11, 2012. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS) De Franse president Nicolas Sarkozy bij aankomst van een partijbijeenkomst in Parijs. Foto Reuters / Philippe Wojazer

De Franse president Nicolas Sarkozy wil een herziening van het Schengen-verdrag om Europese bedrijven en grenzen beter te beschermen. Hij riep op tot het instellen van een wet die regeringen dwingt bij aankopen de voorkeur te geven aan Europese producten om zo de interne economie te stimuleren.

Sarkozy zei dit tijdens een campagnebijeenkomst in Parijs. Volgens hem hoeft de Europese Unie haar markt niet open te stellen als andere economische blokken dat niet doen. “Ik wil dat Europa zijn burgers beschermt. Ik wil niet langer dat het blootgesteld wordt aan deze woeste competitie”, aldus Sarkozy. Hij liet doorschemeren dat als andere Europese landen niet akkoord gaan met zijn voorstel, Frankrijk deze alsnog zelf zal doorvoeren.

Naast economische hervormingen in Europa wil Sarkozy ook dat de Unie strenger gaat kijken naar immigratie. Volgens de president moet er een strafsysteem komen om landen die zich niet houden aan de afspraken of hun grenzen niet goed beschermen. Sarkozy liet weten te overwegen om de Franse lidmaatschap van het Schengen-verdrag op te zeggen als er geen vooruitgang wordt geboekt bij de bescherming van de Europese grenzen.

De toespraak in Parijs moest vooral de rechtse kiezer aanspreken, Sarkozy is afhankelijk van hun steun wil hij dit voorjaar herkozen worden als president, schrijft persbureau Reuters. De Franse president staat achter in de peilingen op de socialistische Francois Hollande.

Sarkozy wil met zijn standpunten kiezers wegsnoepen bij het extreem-rechtse Front National, vertelt onze correspondent Dirk Vandenberghe. De teksten van de president worden onder andere geschreven door Patrick Buisson, een voormalige ideoloog van het Front National en directeur van het extreem-rechtse weekblad ‘Minute’ die sinds enkele jaren als speciaal adviseur werkt voor het Elysée. Vandenberghe:

“De campagne van Sarkozy heeft een heel rechts discours bedoeld om Front National-kiezers te verleiden op hem te stemmen. De president tilt het Franse isolationisme van Marine Le Pen naar een hoger niveau, een Europees niveau. Je ziet dat Sarkozy en ook de socialisten Le Pen hiermee achterna hollen, omdat dit lijkt te werken voor de kiezer. Het gevaar voor Sarkozy is echter wel dat humanisten en rechtse liberalen in zijn partij hiermee afgestoten kunnen worden. Het is een gokje.”