Santorum wint met overmacht in Kansas, zoals verwacht

Rick Santorum, die gisteren zegevierde bij de caucus van Kansas. Hij heeft een aanzienlijke achterstand op Mitt Romney, maar houdt hoop op de Republikeinse nominatie. Foto AP / Eric Gay

Rick Santorum heeft de Republikeinse voorverkiezingen van Kansas gewonnen. Hij bleef Mitt Romney, die gisteren wel in het dunbevolkte Wyoming won, ver voor. Santorum hoop dat het hem helpt de belangrijke voorverkiezingen in Alabama en Mississippi van aanstaande dinsdag te winnen.

In Kansas kreeg de conservatieve Santorum op caucusbijeenkomsten de stem van 51 procent van de kiezers. Romney kwam niet verder dan 21 procent. Newt Gingrich en Ron Paul bleven beiden steken op iets minder dan 15 procent.

Dat Santorum won, kwam niet onverwacht. De conservatieve standpunten van de katholiek over bijvoorbeeld abortus en het homohuwelijk vinden veel weerklank bij de vele evangelisch-christelijke stemmers in de staat. Romney voerde in Kansas ook geen campagne.

Dinsdag zijn de ogen gericht op Alabama en Mississippi. Romney wil daar graag winnen om te laten zien dat hij ook in de zuidelijke staten, waar de evangelisch-christelijke achterban zit, steun heeft. Hij leidt de race nog altijd en heeft met 453 afgevaardigden meer dan al zijn tegenstanders bij elkaar. Santorum kan rekenen op 217 stemmen, terwijl Gingrich en Ron Paul met 107 en 47 flink achterblijven. Om de kandidatuur veilig te stellen moet een kandidaat 1144 afgevaardigden achter zich zien te krijgen.