Parlement Egypte wil stemmen over motie van wantrouwen tegen leger

Caption: A general view of the Egyptian parliament during a working session in Cairo, Egypt, Sunday, March 11, 2012. Egypt's parliament has called for a vote on stopping U.S. aid. Sunday's move by the People's Assembly was sparked by the March 1 departure of six Americans defendants in a case of 43 employees of nonprofit groups accused of using illegal foreign funds to foment unrest in Egypt. (AP Photo/Mohammed Asad) Het Egyptische parlement bijeen in Kairo. Foto AP / Mohammed Asad

Het Egyptische parlement stemt binnenkort over een motie van wantrouwen tegen de door het leger aangestelde regering van premier Kamal al-Ganzouri. Dit zou de druk op de Opperste Militaire Raad verhogen om een burgerregering aan te stellen dievgeleid wordt door de Moslimbroederschap.

Als de motie wordt aangenomen zou het kunnen komen tot een confrontatie tussen de generaals, die sinds de val van president Hosni Mubarak het land besturen, en het parlement dat in de meest democratische verkiezingen in zestig jaar werd gekozen. Het zou ook de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds bemoeilijken voor ruim 2.5 miljard euro aan financiële hulp. Premier Ganzouri wil met het geld van het IMF een begrotingstekort vullen dat is ontstaan door de aanhoudende politieke onrust in het land.

Vanavond bekritiseerden verschillende leden van het parlement in Kairo de manier waarop de regering omgaat met de economische crisis in het land, de aanpak van de supportersrellen in Port Said en de daaropvolgende onrust waarbij meer dan 74 mensen omkwamen en ook het strafrechtelijk onderzoek naar buitenlandse ngo’s die ervan verdacht worden de staatsveiligheid en stabiliteit van Egypte te ondermijnen.

Bij die laatste kwestie zijn de parlementariërs boos dat de generaals die Egypte besturen gemakkelijk buigen voor Amerikaanse druk en zich mengen in juridische aangelegenheden. In december werden 43 medewerkers gearresteerd, waaronder negentien Amerikanen. Die laatsten hebben inmiddels het land mogen verlaten na zware kritiek en verontwaardiging van de VS. Washington dreigde de geldkraan naar Egypte dicht te draaien. Vanavond liet het parlement weten het initiatief naar zich toe te willen trekken door zelf over stopzetting van de hulp te beslissen.

De motie van wantrouwen wordt breed gedragen in het Egyptische parlement. Toen de voorzitter van het parlement en leider van de partij van de Moslimbroederschap, Saad el-Katatni, vroeg wie wilde stemmen over een motie van wantrouwen stak nagenoeg elke parlementariër zijn hand op, meldt persbureau Reuters.