Linkse oppositiepartij mag alleen regeren in Slowakije

Robert Fico, oud-premier en leider van Smer, de linkse oppositiepartij die bij de parlementsverkiezingen van gisteren met overmacht won. Smer heeft nu 84 van de 150 zetels in handen. Foto Reuters / Petr Josek

Nu vrijwel alle stemmen geteld zijn, is duidelijk dat de linkse oppositiepartij Smer - Sociálna demokracia (Richting - Sociaal-democratie) de vervroegde parlementaire verkiezingen in Slowakije met overmacht heeft gewonnen.

Gisteravond wezen exit polls er nog op dat de partij van oud-premier Robert Fico 39,6 procent van de stemmen had binnengehaald, maar in werkelijkheid is de overwinning nog iets groter. Er gaat 44,8 procent naar Smer. Dat verschil is belangrijk, omdat gisteren nog aangenomen werd dat er een coalitiepartij nodig zou zijn voor een meerderheid. Vanochtend blijkt dat Fico met 84 van de 150 parlementszetels in handen alleen kan gaan regeren.

Fico wordt beschouwd als een populistische leider. Hij beloofde de verzorgingsstaat te behouden, de vennootschapsbelasting te verhogen en ook de inkomstenbelasting voor de hoogste verdieners te verhogen.

Vorige regering viel om Europees Noodfonds

De Slowaakse regering van huidig premier Iveta Radicova kwam in oktober vorig jaar ten val nadat het Slowaakse parlement tegen de uitbreiding van het Europese noodfonds EFSF had gestemd. De linkse oppositie wilde alleen akkoord gaan met uitbreiding van het fonds als de regering daarna zou opstappen en verkiezingen zou uitschrijven. Een paar dagen na de val van de regering stemde Slowakije alsnog in met verruiming van het EFSF.

De partij van Fico was al als favoriet bestempeld, omdat de regering van Radicova geplaagd wordt door een corruptieschandaal van een aantal jaren geleden, in de volksmond ‘Gorilla’. Toen zouden politici van zowel regering als oppositie smeergeld hebben aangenomen van een private partij in ruil voor het toekennen van lucratieve deals over privatisering.