Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Militaire rechtbank Egypte spreekt arts maagdelijkheidstests vrij

Caption: An Egyptian activist protests outside a military court on March 11, 2012 during the Trial of the egyptian military doctor Ahmed Adel, who was charged in the case of forced "virginity tests" on female protesters last year in Cairo, Egypt. The Egyptian military court acquitted the doctor accused of conducting the tests in a case that had sparked a national outcry. AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA
Caption: An Egyptian activist protests outside a military court on March 11, 2012 during the Trial of the egyptian military doctor Ahmed Adel, who was charged in the case of forced "virginity tests" on female protesters last year in Cairo, Egypt. The Egyptian military court acquitted the doctor accused of conducting the tests in a case that had sparked a national outcry. AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA Een Egyptische activist demonstreert buiten de militaire rechtbank in Kairo tegen de maagdelijkheidstests van het leger. Foto AFP / Gianluigi Guercia

Een militaire rechtbank in Kairo sprak vandaag de Egyptische legerarts vrij die vorig jaar maart vrouwelijke demonstranten onderwierp aan maagdelijkheidstests. De onderzoeken zouden nooit uitgevoerd zijn ondanks dat verschillende generaals en officieren het bestaan eerder toegaven.

De uitspraak van de militaire rechter is koren op de molen van activisten die willen dat het leger zo snel mogelijk de macht uit handen geeft aan een burgerregering. De militaire rechter spreekt namelijk een militair vrij, terwijl volgens hen juist een burgerrechter de zaak zou moeten behandelen. Om die reden demonstreerde Samira Ibrahim, zelf een van de vrouwen die onderworpen werd aan een maagdelijkheidstest, vorige maand voor de rechtbank in Kairo:

Hieronder vertelt Ibrahim haar verhaal over het maagdelijkheidsonderzoek:

Leger: kunnen geen einde maken aan onderzoeken

De uitspraak komt niet uit de lucht vallen. Toen eind december een Egyptische civiele rechter oordeelde dat er een einde moest komen aan de tests die het leger bij vrouwen uitvoert die in militaire gevangenissen worden vastgehouden, liet het leger weten dat het oordeel niet uitgevoerd kon worden. Omdat er nooit formeel een beslissing zou zijn genomen om deze onderzoeken uit te voeren.

In mei 2011 verdedigde een legerofficier de onderzoeken nog door te stellen dat zij uitgevoerd werden om later aan te kunnen tonen dat vrouwelijke gevangenen niet verkracht waren tijdens hun detentie.

Vrouwen eisen gerechtigheid en einde aan seksuele intimidatie

Ibrahim spande de rechtszaak aan met zes andere vrouwen. Zij eisen gerechtigheid en een einde aan de seksuele intimidatie van vrouwelijke demonstranten. De vrouwen werden na de demonstraties in maart tegen het leger, gestript door soldaten die later toekeken terwijl de arts hen onderzocht. Een tamelijk schokkende en beschamende ervaring voor vrouwen in de Egyptische samenleving.

Bekijk ook het verhaal van Salwa El Hosseiny, een van de andere zes slachtoffers.

Op Twitter werd druk gediscussieerd over de uitspraak van de militaire rechter. Een kleine greep:

Alexander Weissink, correspondent van het Het Financieele Dagblad:

Twitter avatar CairoCacophony Alexander Weissink #Egypt military court clears suspects of sexual assault on female detaines. It should have been handled in civil court. http://t.co/WwDt0gzk

Midden-Oosten analist Dalia Ezzat:

Twitter avatar DaliaEzzat_ Dalia Ezzat Women’s rights in post #Jan25 #Egypt :victims of virginity tests denied justice while FJP’s female MP suggests obligatory cooking classes.

Jenan Moussa, verslaggever van Arabic Al Aan TV

Twitter avatar jenanmoussa Jenan Moussa +1000 @Raniaab Tfeh! #Egypt acquits ‘virginity test’ military doctor http://t.co/dPfVmjuU

Vandaag werden in reactie op de uitspraak van de militaire rechtbank nieuwe demonstraties georganiseerd voor vrouwenrechten.

Twitter avatar monaeltahawy Mona Eltahawy I am sure it will be huge support 4 @samiraibrahim4 RT @Repent11: Protest Mar 16th vs forced virginity tests http://t.co/4rMOBiQ1 #Egypt

Een demonstratie voor de rechtbank in Kairo voor aanvang van de uitspraak van de militaire rechtbank: