Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Karzai eist verklaring VS voor moordpartij - Obama: geschokt en verdrietig

Caption: Afghan National Army soldiers keep watch as Afghans gather outside a U.S. base in Panjwai district Kandahar province, March 11, 2012. Coalition forces killed 15 civilians in a shooting spree in Afghanistan's southern Kandahar province on Sunday, the defence ministry said, in an incident likely to deepen the growing divide between Washington and Kabul. REUTERS/Ahmad Nadeem (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW)
Caption: Afghan National Army soldiers keep watch as Afghans gather outside a U.S. base in Panjwai district Kandahar province, March 11, 2012. Coalition forces killed 15 civilians in a shooting spree in Afghanistan's southern Kandahar province on Sunday, the defence ministry said, in an incident likely to deepen the growing divide between Washington and Kabul. REUTERS/Ahmad Nadeem (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW) Soldaten van het Afghaanse leger houden rouwende inwoners van Kandahar in de gaten terwijl onderzoek wordt gedaan naar de moordpartij waarbij vannacht zeker zestien mensen omkwamen. Foto Reuters / Ahmad Nadeem

De Amerikaanse militair die vannacht in Kandahar huizen binnendrong heeft zestien dodelijke slachtoffers gemaakt, waaronder negen kinderen en drie vrouwen. De Afghaanse president Hamid Karzai spreekt van een “moordaanslag” en eist een verklaring van de Verenigde Staten.

Dat liet Karzai weten bij een persconferentie in Kabul, meldt persbureau AP. Volgens hem worden nog vijf andere slachtoffers behandeld voor hun verwondingen. De soldaat, die waarschijnlijk een zenuwinzinking had, zou drie huizen zijn binnengedrongen om op de bewoners te schieten.

Update 20.14 uur: President Barack Obama heeft Karzai gebeld en zijn “schok en verdriet” betuigd over de moorden, meldt persbureau Reuters. Obama liet weten de onderste steen boven te willen krijgen in het onderzoek naar de schietpartij.

De aanslag is desastreus voor de relatie tussen de VS en Afghanistan, zei analist en stammenleider Prince Ali Seraj eerder vandaag tegenover Al Jazeera, ongeacht of de soldaat een zenuwinzinking had of niet:

De Amerikaanse generaal John Allen en hoofd van ISAF, de NAVO-missie in Afghanistan, liet in een reactie op de moordpartij weten dat “iedereen die verantwoordelijkheid draagt” voor dit incident, zich moet rapporteren. Allen beloofde zo spoedig mogelijk een onderzoek in te stellen, waarna hij zijn condoleances en excuses aanbood aan de nabestaanden.

De dodelijke schietpartij is een ramp voor de NAVO, schrijft persbureau AFP, de situatie in Afghanistan is al erg gespannen. Zeker na de rellen tussen 23 februari en 1 maart. Toen gingen honderden Afghanen de straat op om te demonstreren tegen de verbranding van korans bij de Amerikaanse Bagram-legerbasis. Daarbij vielen dertig doden en zo’n tweehonderd gewonden. Zes Amerikaanse soldaten kwamen eveneens om.