Game Change: ‘vooral leuk voor liberals’ en een ‘perfecte vertolking’ van Palin

Screendump van Julianne Moore's gelijkenis met Sarah Palin uit de film 'Game Change'

De kijkers van HBO maakten gisteren de televisiepremière mee van Game Change. Deze veelbesproken film is gebaseerd op het gelijknamige boek en gaat over de race van running mate Sarah Palin tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008. Wat waren de reacties?

Palin zelf was van tevoren al niet erg te spreken over de film. “Leugens uit Hollywood blijven leugens uit Hollywood”, aldus de oud-gouverneur van Alaska. Palin moet niks hebben van deze, volgens haar Political Action Committee “historisch fictie”, van een “pro-links, pro-Obama” bedrijf als HBO.

Palin eerder over Game Change:

Palin, in de vorm van komiek Andy Samberg, kwam ook nog even langs in Saturday Night Live om opnieuw te praten over de film, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben (video).

De trailer van Game Change:
http://youtu.be/IPhh7mch5zo

Maar hoe ontvingen de critici Game Change? People Magazine was erg te spreken over de vertolking van Palin door Julianne Moore, die “levensecht” was:

So, yes, she does “the voice,” which is flat yet nasal. But that’s just the starting point. Moore is an unusual actress: At her best – and she is here – she’s completely empathetic but also mysteriously remote. Her Palin from moment to moment is absolutely real – but always open to interpretation.

Jon Podhoretz van The Weekly Standard geeft de echte Palin deels gelijk in haar kritiek. Game Change is voer voor de door haar zo gehate liberals. Maar ondanks het feit dat Palin er volgens hem nog goed vanaf komt, vindt Podhoretz dat de film een waarschuwing is voor de volgende generaties van politici: kies je medestanders met zorg. Podhoretz:

Whether you are titillated or not probably has to do with whether it shocks you that people who work in politics are in any way human. In this respect, Game Change handles Sarah Palin (Julianne Moore, blah) more charitably than you might expect. She is shown as a loving and caring mother with some kind of raw genius as a politician who is placed under almost unimaginable pressure at a moment’s notice when she is clearly unprepared for it. But in doing so, Strong and director Jay Roach exhibit not understanding but rather an almost excruciating condescension [...] Game Change is mostly liberal catnip, but it does have a wider value. Every politician from now until doomsday should view it as a cautionary tale about choosing your aides wisely.

The Guardian recensent Ana Marie Cox, is het eens met Podharetz dat liberals veel plezier zullen beleven aan de film. Maar benadrukt dat door het kader van de film, een psychologisch drama, Palin er goed vanaf lijkt te komen. Cox :

To their credit, though, the filmmakers don’t just pile insults Palin. The movie does make a lot of use of the Saturday Night Live Palin parodies, but the gaps in her knowledge aren’t played for laughs. Characters are constantly reinforcing the urgency of the task at hand and the idea that she could be the president; the reality of her proximity to the most powerful office in the world means that her inability, say, to state the major differences between the war in Afghanistan and the war in Iraq isn’t funny, it’s chilling.

En Game Change is volgens Cox ook nog eens erg goed, een mening die overigens gedeeld wordt door The Washington Post. Cox:

Game Change, the movie, is an example of what happens when you remove the journalists from journalism: you get a story. A pretty good one, in fact.

Op Politico laat CNN-politiek verslaggever Wolf Blitzer weten dat de film “geslaagd is”. Actrice Moore “is” Palin. Blitzer:

“She did an amazing Sarah Palin. She looked like her, she sounded like her — she was Sarah Palin”

Deze greep uit de recensies laten zien dat de acteurs er goed vanaf komen, al lijkt Game Change vooral bestemd voor een links publiek. Toch is het alsof je de verkiezingen van 2008, het politieke ongeluk, weer opnieuw beleeft in slow-motion, zoals NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal de film beschrijft. Met de aankomende verkiezingen, misschien wel goed om je geheugen op te frissen over de politieke strijd aan de andere kant van de oceaan.