D66 wil uitleg Rutte over mogelijke afspraken met SGP

Alexander Pechtold op archiefbeeld. Foto NRC / Roel Rozenburg

D66-leider Alexander Pechtold wil van premier Mark Rutte weten of de minister-president nou wel of niet afspraken heeft gemaakt met de SGP.

Tot nog toe beweerde Rutte dat er geen afspraken zijn gemaakt met de SGP. Tijdens de SGP-jongerendag in Utrecht gaf de premier echter aan dat het de betrouwbaarheid van de SGP is die hem zeer aan de samenwerking met die partij bevalt. “Afspraak is afspraak”, aldus Rutte.

Volgens D66 heeft het kabinet opvallende toezeggingen gedaan aan de SGP, meldt persbureau Novum. Pechtold:

“Zo werd er tegen de wil van de VVD afgesproken dat de status quo op medisch-ethische onderwerpen als euthanasie gehandhaafd bleef, dat het aantal koopzondagen niet wordt uitgebreid, dat de sollicitatieplicht van alleenstaande ouders niet wordt ingevoerd en dat gemeenten geen informatie hoeven te verstrekken over abortus”.

De coalitie heeft de steun van de SGP nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Pechtold, die Rutte vanwege de kwestie dinsdag naar de Tweede Kamer roept, stelt dat als er een akkoord is, Rutte er ‘niet besmuikt’ over moet doen. Pechtold:

“Ik vind het uit liberaal oogpunt bedenkelijk om verregaande afspraken te maken met de SGP, maar vanuit democratisch oogpunt kan Rutte natuurlijk afspraken maken met iedere partij. Maar vanuit datzelfde democratische oogpunt hebben Nederlanders dan ook het recht om te weten wat er allemaal met de SGP is afgesproken.”