Tweede gesprek Annan en Assad - ‘einde maken aan geweld wordt lastig’

Kofi Annan (derde van links), vandaag in gesprek met Ahmad Badr Al Din Hassoun (tweede van links), een hooggeplaatste juridisch adviseur van Syrië. Foto AP / Muzaffar Salman

De speciaal VN-gezant voor Syrië Kofi Annan heeft vandaag in Damascus een tweede ronde van gesprekken gehouden met de Syrische president Assad.

Dat zei een woordvoerder van de VN vandaag tegen persbureau Reuters. Gisteren spraken de twee voor de eerste keer met elkaar. Het Syrische staatspersbureau SANA sprak toen van “een positieve ambiance”, maar inhoudelijke voortgang leek er niet echt te zijn gemaakt.

Annan is naar Damascus afgereisd om te inventariseren of er een diplomatieke oplossing mogelijk is die het geweld in Syrië kan beëindigen. Ook wil hij voor elkaar krijgen dat humanitaire hulp de zwaarst getroffen gebieden kan bereiken.

Annan naderhand: optimistisch, maar einde maken aan geweld is lastig

Na de tweede ronde van gesprekken liet Kofi Annan aan persbureau Reuters weten dat hij weliswaar optimistisch is, maar dat het moeilijk wordt om tot een overeenkomst te komen over het beëindigen van het geweld. “Het wordt moeilijk, maar we moeten blijven hopen. Ik ben optimistisch en heb daar verschillende redenen voor.”