Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Militair VS schoot vanochtend zestien burgers dood in Kandahar’

De Amerikaanse militair die vanochtend in alle vroegte de basis in Kandahar verliet en het vuur opende op Afghaanse burgers, heeft zeventien mensen gedood. Dat zegt Al Jazeera op basis van lokale autoriteiten.

Amerikaanse soldaten in Kandahar, gisteren. Vanochtend vroeg liep een Amerikaan weg van de militaire basis in de Afghaanse provincie om op Afghaanse burgers te schieten.
Amerikaanse soldaten in Kandahar, gisteren. Vanochtend vroeg liep een Amerikaan weg van de militaire basis in de Afghaanse provincie om op Afghaanse burgers te schieten. Foto AFP / Jangir

De Amerikaanse militair die vanochtend in alle vroegte de basis in Kandahar verliet en het vuur opende op Afghaanse burgers, heeft zestien mensen gedood. Dat zegt Al Jazeera op basis van lokale autoriteiten.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Local official tells Afghan Pajhwok News that U.S. soldier killed 17 civilians and injured 5 in four houses

Vanuit de ISAF, de NAVO-missie in Afghanistan waar de Amerikanen deel van uitmaken, wordt nog niet over doden gesproken. “Dit is een verschrikkelijke gebeurtenis. Volgens de berichten die ons bereiken zijn er vier tot zes gewonden, die momenteel behandeld worden”, zei woordvoerder Justin Brockhoff tegen Al Jazeera. Hij kon niets zeggen over wat de militair zou hebben aangezet tot de schietpartij.

De man is vastgezet en er loopt een onderzoek naar de gebeurtenissen. Hij zou een zenuwinzinking hebben gehad. Na zijn daad keerde hij terug naar de militaire basis, waar hij zichzelf aangaf bij de legerautoriteiten.