Amerikaanse militair schiet op Afghaanse burgers in Kandahar

Een Amerikaanse militair heeft in Afghanistan meerdere burgers verwond. Volgens de laatste berichten liep hij vanmorgen vroeg weg bij de legerbasis in Kandahar en opende hij het vuur op burgers. Daarna gaf hij zich over aan zijn eigen autoriteiten. Volgens lokale bronnen zijn er doden gevallen.

Het voorval is bevestigd door de ISAF, de NAVO-operatie in Afghanistan. Volgens de gouverneur van Kandahar, Tooryalai Wisa, zijn er ook doden gevallen. Dat kon door andere bronnen nog niet worden bevestigd.

Er wordt aangenomen dat de militair een zenuwinzinking heeft gehad. Een verklaring van het Amerikaanse leger spreekt van een “enorm spijtig incident”. Verdere details zijn niet gegeven, maar er loopt een onderzoek en de man is gearresteerd.

Dat er Afghaanse burgers omkomen bij de ISAF-missie zorgt voor aanhoudende frictie tussen de Afghaanse president Karzai en de NAVO. De anti-Amerikaanse sentimenten onder Afghanen werden onlangs ook aangewakkerd omdat militairen de Koran hadden verbrand. Bij de demonstraties en aanvallen die daarop volgden, kwamen ongeveer dertig mensen om het leven, onder wie zes Amerikaanse militairen.